BIO Soja 1000g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Soja to roślina jednoroczna, dorastająca do 90 cm. Owocuje w postaci strąków, w których ukryte jest od 1 do 4 nasion. Największą popularnością cieszy się w Azji Wschodniej, skąd zresztą pochodzi. Obecnie uprawiana również na kontynencie europejskim, afrykańskim, a także amerykańskim. Jest produktem bezglutenowym.
Nasiona soi to bogactwo łatwo przyswajalnego białka (prawie 40%), które porównywalne jest z białkiem zwierzęcym. Dodatkowo zawierają lecytynę, węglowodany, liczne witaminy (z grupy B1,B2, PP, E, K, A i C) oraz pierwiastki mineralne (potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń). Według opinii ekspertów, powinna być podstawowym składnikiem naszej codziennej diety, ponieważ blokuje wolne rodniki, a także chroni komórki przed chorobami i opóźnia efekty starzenia. Uznawana również za profilaktyczny czynnik przeciwnowotworowy. Spożywanie soi wpływa na obniżenie złego cholesterolu we krwi (nawet o 20%), a co za tym idzie zapobiega miażdżycy oraz zmniejsza lepkość krwi.
Zalecana dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie i odchudzających się.
Gotowanie:
Ziarna namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, od 8 do 12 godzin. Po tym czasie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Gotować 1 szklankę soi na 4 szklanki wody, przez 40 do 50 minut, aż stanie się zupełnie miękka. Solić dopiero pod koniec gotowania.
Soja jest idealnym składnikiem kotletów, potraw duszonych, gulaszów jarskich, pasztetów oraz farszów. Doskonale sprawdza się do sałatek warzywnych i owocowych oraz zup. Mimo, iż jest lekkostrawna i bardzo zdrowa, powinno się zjadać nie więcej soi niż 50g dziennie.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.