Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO SOCZEWICA CZERWONA 1kg -= BEZ GMO =-

23-06-2015, 21:08
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 15.49 zł      Aktualna cena: 15.49 zł     
Użytkownik zielonysmak_pl
numer aukcji: 5388587594
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 12    Wyświetleń: 61   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

BIO Soczewica Czerwona 1kg.

BIO Soczewica Czerwona - produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych certyfikatem BIO PL-EKO-04.


KUPUJĄC NA NASZEJ AUKCJI OTRZYMACIE PAŃSTWO PRODUKT POSIADAJĄCY CERTYFIKACJĘ ZARÓWNO UPRAWY Z KTÓREJ POCHODZI JAK I GWARANCJE JAKOŚCI NASZEJ FIRMY, KTÓRA JEST CERTYFIKOWANYM PRODUCENTEM ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Certyfikat P 026 14


Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Zawiera przede wszystkim dużo białka, które weganie i wegetarianie stosują jako alternatywne do zwierzęcego źródło białka. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Natomiast naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w soczewicy taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych.

Soczewica ma niską zawartość sodu i jest skarbnicą potasu - w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Takie połączenie wspomaga leczenie, a także zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Ponadto soczewica w sporej ilości (prawie 8 mg/100 g) zawiera błonnik, który sprzyja redukcji poziomu "złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. Potwierdzają to amerykańscy naukowcy, którzy na łamach „Canadian Medical Association Journal” przekonują, że spożywanie dziennie choć jednej porcji fasoli, grochu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza nie tylko ciśnienie krwi, lecz także ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu czy zawał serca.

Soczewica jest pomocna również w leczeniu anemii - zarówno tej będącej konsekwencją niedoboru żelaza jak i kwasu foliowego i witaminy B12, czyli anemii megaloblastycznej. Soczewica zawiera bowiem w sporych ilościach żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.

Soczewica jest również niezastąpionym pokarmem dla osób walczących z nadwagą ,w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski.

Soczewica czerwona, jest najpopularniejszym gatunkiem, stąd też najczęściej króluje na naszych stołach. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, można na jej bazie przyrządzać wyśmienite sosy, oraz stosować jako dodatek do przepysznych sałatek.

*w 100 g produktu
wartość kaloryczna 378 kcal
białko 25 g
węglowodany 59 g
tłuszcze 2,2 g
Niniejszy produkt dostępny jest w następujących opakowaniach
  • - 1 kg