BIO Soczewica czerwona
1000g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
![](http://ks211488.kimsufi.com/foto/bio/biologo.jpg)
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
![bio soczewica czerwona](http://ks211488.kimsufi.com/foto/bio/biosoczewica-czerwona.jpg)
Ziarna soczewicy są znane ludziom już od ponad 4000 lat. Stanowiła jedno z głównych źródeł pożywienia starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków. Przez wielu uznawana za pierwszą roślinę uprawną. Znana na całym świecie, głównie ze względu na wiele sposobów jej przygotowania.
Soczewica czerwona to zdrowy i uniwersalny składnik diety każdego, kto interesuje się zdrową żywności. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, selenu i witamin z grupy B1, B2, PP i C, które wspomagają układ odpornościowy, a także pomagają w ochronie przed rakiem. Korzystnie oddziałuje również na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ze względu na dużą ilość białka, żelaza oraz błonnika. Soczewica jest również niezwykle bogata w kwas foliowy, który chroni przed chorobą wieńcową, obniżając poziom homocysteiny we krwi. Zalecana kobietom w pierwszych tygodniach ciąży, ze względu na wpływ kwasu foliowego na rozwój i kształtowanie się układu nerwowego dziecka, a zwłaszcza mózgu i rdzenia kręgowego.
Soczewica czerwona jest podstawowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu i krajów azjatyckich. Gotuje się szybciej niż inne odmiany, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup, gulaszu czy puree, zapiekanek, warzyw, curry i mięsa oraz dań jednogarnkowych. Może zostać wykorzystana jako nadzienie do pierogów i naleśników. Charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu.
Gotowanie:
Dokładnie opłukać soczewicę pod bieżącą wodą. Gotować przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając, czy jest już miękka. Po zdjęciu z ognia odstawić na kilka minut. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i zapiekanek, warzyw, curry i mięsa. Idealna na puree. Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, w suchym miejscu.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: 05/2015
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.