Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO SOCZEWICA CZERWONA - 1000g - EKOGRAM ZIELONKI

22-05-2014, 8:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 14.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 14.50 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4174735580
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 8    Licytowało: 7    Wyświetleń: 89   
Koniec: 22-05-2014 08:10:12
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

BIO Soczewica czerwona

1000g

 EKOGRAM ZIELONKI

 

 

Produkt rolnictwa ekologicznego

Dlaczego warto wybierac produkty BIO?

 

 

Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.

 

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH

bio soczewica czerwona

 

Ziarna soczewicy są znane ludziom już od ponad 4000 lat. Stanowiła jedno z głównych źródeł pożywienia starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków. Przez wielu uznawana za pierwszą roślinę uprawną. Znana na całym świecie, głównie ze względu na wiele sposobów jej przygotowania.

Soczewica czerwona to zdrowy i uniwersalny składnik diety każdego, kto interesuje się zdrową żywności. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, selenu i witamin z grupy B1, B2, PP i C, które wspomagają układ odpornościowy, a także pomagają w ochronie przed rakiem. Korzystnie oddziałuje również na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ze względu na dużą ilość białka, żelaza oraz błonnika. Soczewica jest również niezwykle bogata w kwas foliowy, który chroni przed chorobą wieńcową, obniżając poziom homocysteiny we krwi. Zalecana kobietom w pierwszych tygodniach ciąży, ze względu na wpływ kwasu foliowego na rozwój i kształtowanie się układu nerwowego dziecka, a zwłaszcza mózgu i rdzenia kręgowego.

Soczewica czerwona jest podstawowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu i krajów azjatyckich. Gotuje się szybciej niż inne odmiany, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup, gulaszu czy puree, zapiekanek, warzyw, curry i mięsa oraz dań jednogarnkowych. Może zostać wykorzystana jako nadzienie do pierogów i naleśników. Charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu.


Gotowanie:

Dokładnie opłukać soczewicę pod bieżącą wodą. Gotować przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając, czy jest już miękka. Po zdjęciu z ognia odstawić na kilka minut. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i zapiekanek, warzyw, curry i mięsa. Idealna na puree. Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, w suchym miejscu.


 

Producent: EKOGRAM ZIELONKI

Waga: 1000g

Termin przydatności: 05/2015

Produkt  pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.