BIO Soczewica czerwona
1000g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Ziarna soczewicy są znane ludziom już od ponad 4000 lat. Stanowiła jedno z głównych źródeł pożywienia starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków. Przez wielu uznawana za pierwszą roślinę uprawną. Znana na całym świecie, głównie ze względu na wiele sposobów jej przygotowania.
Soczewica czerwona to zdrowy i uniwersalny składnik diety każdego, kto interesuje się zdrową żywności. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, selenu i witamin z grupy B1, B2, PP i C, które wspomagają układ odpornościowy, a także pomagają w ochronie przed rakiem. Korzystnie oddziałuje również na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ze względu na dużą ilość białka, żelaza oraz błonnika. Soczewica jest również niezwykle bogata w kwas foliowy, który chroni przed chorobą wieńcową, obniżając poziom homocysteiny we krwi. Zalecana kobietom w pierwszych tygodniach ciąży, ze względu na wpływ kwasu foliowego na rozwój i kształtowanie się układu nerwowego dziecka, a zwłaszcza mózgu i rdzenia kręgowego.
Soczewica czerwona jest podstawowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu i krajów azjatyckich. Gotuje się szybciej niż inne odmiany, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup, gulaszu czy puree, zapiekanek, warzyw, curry i mięsa oraz dań jednogarnkowych. Może zostać wykorzystana jako nadzienie do pierogów i naleśników. Charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu.
Gotowanie:
Dokładnie opłukać soczewicę pod bieżącą wodą. Gotować przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając, czy jest już miękka. Po zdjęciu z ognia odstawić na kilka minut. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i zapiekanek, warzyw, curry i mięsa. Idealna na puree. Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, w suchym miejscu.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: 05/2015
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.