BIO SŁONECZNIK ŁUKSKANY
500g
EKOGRAM ZIELONKI
Co to jest słonecznik i skąd pochodzi
Słonecznik to wysoka, zielona roślina jednoroczna, wywodząca się z kontynentu amerykańskiego skąd, rozprzestrzeniła się na cały świat. Do Europy dotarł dopiero w pierwszej połowie XVI wieku. Początkowo uznawany był jedynie za roślinę ozdobną.
Nasiona słonecznika są głównie wykorzystywane do ekstrakcji oleju, ale są również popularne jako pyszna i odżywcza przekąska.
Dlaczego ziarna słonecznika są tak cenne dla naszego organizmu
Słonecznik bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy. Ze względu nawysoką zawartość białka, korzystnie wpływa na rozwój i wzrost dzieci. Słonecznik, to równieżdoskonałe źródło polifenoli.
Słonecznik zawiera także ogromną ilość witaminy A, D, E, B i kwasu foliowego. Nasiona słonecznika to również bogate źródło wielu niezbędnych minerałów w szczególności wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi.
Nasiona słonecznika są też doskonałym źródłem selenu. 1/4 kubka słonecznika zapewnia ponad 30% dziennego zapotrzebowania przez nasz organizm.
Przepyszny, chrupiący słonecznik jest niewiarygodnym źródłem zdrowia. Pełen składników odżywczych, minerałów, przeciwutleniaczy i witamin, zapewnia codzienną dawkę substancji niezbędnych do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu.
Ziarna słonecznika – oczywiście przekąska, ale w jaki inny sposób mogę je wykorzystać
Ziarno słonecznika ma praktycznie nieograniczone zastosowanie w naszej kuchni. Wspaniale sprawdza się jako dodatek, zarówno surowy jak i prażony, do sałatek, musli, jogurtu, licznych deserów, a także domowych wypieków zarówno na słodko czy słono.
Dzięki niewielkiej ilości nasion słonecznika nasze potrawy zyskują doskonałe walory smakowe.
Warto zaznaczyć, że słonecznik uważany jest za afrodyzjak, dlatego można dodać go do posiłków przygotowanych specjalnie na romantyczny wieczór