TERMIN DO SPOŻYCIA 18.06.2012
produkt ekologiczny.
produkt bezglutenowy
skład: ryż brązowy długi, ryż dziki, ryż czerwony
kraj pochodzenia: włochy, tajlandia
ryż brązowy - to alternatywna nazwa ryżu naturalnego.
Jadalny środek ryżu otoczony jest początkowo twardą, niejadalną łupiną. dopiero po jej usunięciu ukazują się ziarenka pokryte brązową otoczką. to ryż brązowy – właśnie dzięki tej skórce najbogatszy w witaminy i minerały, m.in żelazo, fosfor, wapń, magnez. jeśli w procesie dalszej obróbki ryżu złuszczymy tę brązową warstwę, wypolerujemy ziarna, otrzymamy znany nam ryż biały
ryż dziki, zwany inaczej czarnym
Ma niezaprzeczalne walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne. podobnie jak ryż naturalny nie jest oczyszczany z otrąb. poddaje się go suszeniu i opalaniu, a następnie pozbawia łusek. ziarna są długie i ciemne.
Ze względu na własny, intensywny, orzechowy smak poleca się go jako dodatek do wykwintnych potraw, dziczyzny, ptactwa, ryb, raków i homarów.
ryż czerwony
Uprawiany jest on w różnych krajach azjatyckich, a także we włoszech.
jego czerwona barwa bierze się z naturalnego pigmentu wystepującego w osłonie ziarna.
Według ayurvedy, spośród wielu odmian, najbardziej wartościowy jest ryż czerwony, którego ziarna nie muszą być polerowane, mają bowiem pokrywę łatwo strawną i przyswajalną, a w niej właśnie znajduje się bogactwo składników odżywczych.