BIO Ryż czerwony 500g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
![](http://www.drpelc.pl/foto/bio/biologo.jpg)
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
![bio ryz czerwony](http://www.drpelc.pl/foto/bio/bioryzczerwony.jpg)
Ryż niepolerowany, średnioziarnisty o charakterystycznej czerwonej łupinie. Podobnie jak ryż czarny, jest bardziej kleisty od pozostałych odmian. Jest powszechnym składnikiem diety w Tajlandii i na Filipinach. Mimo iż znany był już w starożytności, z biegiem lat wiedza na temat jego korzystnych właściwości została praktycznie zapomniana. Odkryty na nowo dopiero dzięki indyjskim joginom, którzy uznają go za pokarm sprzyjający zarówno zdrowiu jak i rozwojowi duchownemu. Co ciekawe uprawiany jest nie tylko na terenie Azji, ale i w Europie, a dokładniej we Włoszech. Ryż czerwony jest minimalnie przetworzony, aby zachować więcej naturalnego włókna i utrzymać zawartość witamin oraz składników mineralnych pierwotnego ziarna.
Wśród znawców ceniony przede wszystkim za niepowtarzalny smak i działanie zdrowotne. Korzystnie oddziałuje nie tylko na pracę serca, ale także na barwę skóry i wzrok. Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską, czerwony ryż pomaga również w leczeniu duszności, gorączki, kaszlu oraz zatruć.
Poprawia witalność organizmu oraz wspomaga jego odporność. Likwiduje pieczenie, pobudza czynności trawienne i zwiększa produkcję tkanki rozrodczej. Jest bardzo lekkostrawny.
Korzyści płynące ze spożywania ryżu czerwonego:
- stabilizuje poziom hormonów
- wspomaga metabolizm
- pomaga w odbudowie mięśni
- obniża ciśnienie krwi
- chroni wątrobę i usuwa z organizmu metale ciężkie
- wspomaga system odpornościowy
- wzmacnia wzrok
Gotowanie:
Dokładnie wypłukać ryż zimną wodą. 1 szklankę ryżu czerwonego zalać 4 szklankami wody. Gotować przez 25 do 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości, odcedzić i opłukać wodą. Można dodać niewielką ilość soli, pieprzu oraz oleju kokosowego, ewentualnie masła. Ma orzechowy smak i miękką konsystencję. Dobrze komponuje się z większości mięs i warzyw, a także sałatek.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.