BIO Ryż czarny 500g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Według chińskich legend, czarny ryż, zwany zakazanym ryżem, wzbogaca zdrowie i zapewnia długowieczność. W starożytności był bardzo rzadkim, a zarazem tak smacznym i pożywnym pokarmem, iż mogli go spożywać jedynie cesarze. Charakteryzuje się słodkim, orzechowym smakiem oraz pięknym, głębokim ciemnobrązowym lub czarnym kolorem. To zasługa otrębów, które ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy sprawiają, że jest on o wiele zdrowszy niż jego biała odmiana.
Jest niezwykle bogatym źródłem błonnika. Posiada stosunkowo dużą zawartość składników mineralnych (zwłaszcza żelaza) i dostarcza niezbędnych dla dobrego zdrowia aminokwasów. Pełen antyoksydantów i przeciwutleniaczy, a dokładniej antocyjanów, występujących również w borówkach, winogronach i acai. Zmniejszają one ryzyko chorób serca i zachorowań na raka. Zwalczają wolne rodniki, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia oraz mózgu, poprzez lepsze krążenie. Usprawniają pamięć oraz inne funkcje organizmu. Zapobiegają wielu przewlekłym chorobom, w tym cukrzycy czy Alzheimera. Czarny ryż zawiera zdecydowanie mniej cukru i sodu, a znacznie więcej witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i cynku od swojego białego odpowiednika.
Korzyści:
- zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
- wzmacnia kości
- zmniejsza skutki menopauzy
- spowalnia proces starzenia się
Użycie:
Przed gotowaniem, czarny ryż należy moczyć przez prawie godzinę. Szklanka ryżu na 500 ml wody, gotować przez około 30 minut. W przypadku gdy wcześniej ryż nie był moczony, wydłużyć czas gotowania do 1 godziny. Można podawać go na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako składnik sushi czy sałatek.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.