BIO Pasta Kokosowa 250g - 100% Kokos
PRODUKT ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Dlaczego warto wybierać produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
Orzech kokosowy, to jeden z cudów natury, posiadający wiele korzyści dla naszego zdrowia i urody. Organiczna pasta kokosowa, uzyskiwana jest przez zmielenie miąższu orzecha kokosowego. Nie zawiera żadnych konserwantów, cukrów czy barwników. Po ogrzaniu w gorącej wodzie, nabiera konsystencji gęstej śmietanki.
Pasta kokosowa, przypomina mleko kokosowe, ale zawiera zdecydowanie mniej wody. Jest znacznie gęstsza, ma grubszą teksturę. Pasta, ma lekko oleistą konsystencję i wyraźny kokosowy smak. W porównaniu z mlekiem kokosowym, pasta kokosowa aż w 24% składa się z oleju. Rozpuszcza się w wodzie.
Dlaczego pasta z orzechów kokosowych jest aż tak wartościowym produktem?
W skład organicznej pasty kokosowej, wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi blisko 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), a także witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy. Pasta kokosowa, stanowi łatwo przyswajalne źródło energii.
Co można zrobić z pasty kokosowej?
Pasta kokosowa, jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Stanowi ona podstawę różnych sosów, ale również wykorzystywana jest, jako tłuszcz czy masło kokosowe. Idealnie sprawdza się jako składnik domowego curry, ponieważ dzięki niej, możemy uzyskać pyszny, aromatyczny sos.
Pastę kokosową, możemy również wykorzystać do domowego wyrobu lodów, maślanki, jogurtu czy czekolady. Może także stanowić substytut mleka w Twoich ulubionych przepisach. Pastę kokosową można również wymieszać z wodą. W zależności od jej ilości możemy uzyskać krem kokosowy, mleczko kokosowe, a nawet śmietankę kokosową. Przed użyciem pastę kokosową należy dokładnie wymieszać. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej, aczkolwiek po otwarciu powinna być trzymana w lodówce i wykorzystana w ciągu kilku dni.
Pasta kokosowa, podobnie jak olej kokosowy, może być również stosowana jako balsam do ciała czy maseczka do włosów. Możliwości jej stosowania są wręcz nieograniczone.
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Wartości odżywcze (w 100g): 703g / 2939kJ / białko 7g / węglowodany 24g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 57g) / błonnik 14g)
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Skład: 100% BIO pasta kokosowa
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.