Co to są orzechy nerkowca
Nerkowiec jest drzewem dorastającym do dwunastu metrów, pochodzącym z Brazylii.
W XVI w. przywieziony przez portugalskich odkrywców nie tylko do Europy, ale również i na tereny Indii oraz niektórych krajów afrykańskich.
Początkowo orzechy nerkowca nie cieszyły się jednak zbyt dużą popularnością. Ich walory kulinarne zaczęto doceniać dopiero pod koniec XX w.
Nazwa przyjęła się ze względu na ich podłużny, księżycowaty kształt, przypominający nerkę.
Orzechy nerkowca są delikatne i kruche, w smaku natomiast lekko słodkie. Wśród smakoszy doceniane właśnie za ten wyrafinowany smak, wyróżniający je spośród całej gamy dostępnych orzechów.
Nerkowce wciąż są niezwykle popularnymi orzechami nie tylko w Europie, ale również i w Ameryce Północnej, przede wszystkim ze względu na wspomniane walory smakowe, a także szerokie możliwości zastosowania w wielu przepisach kulinarnych.
Dlaczego warto regularnie jeść orzechy nerkowca
Nerkowce, tak jak inne orzechy zawierają znaczne ilości tłuszczu. Nie można jednak z tego względu uważać je za niezdrowe czy wręcz tuczące. Znaczna część tych tłuszczów bowiem należy donienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dodatkowo orzechy nerkowca są bogatym źródłem minerałów np. magnezu, potasu, miedzi, żelaza i cynku. Są równieżnaturalnym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy.
Orzechy nerkowca to cenny element jadłospisu, są nie tylko smaczne, ale również pożywne i sycące.
Jak spożywać orzechy nerkowca
Możesz używać orzechów nerkowca jako chrupiącą przekąskę między posiłkami lub jako składnika do wielu potraw. Wspaniale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, owsianki czy domowego musli.