Witamy na naszej aukcji!!
Jej przedmiotem jest BIO OLEJ KOKOSOWY 400 ml - nierafinowany, naturalny, ekologiczny.
OLEJ KOKOSOWY - ŹRÓDŁO ZDROWIA I SZCZUPŁEJ SYLWETKI !!
Na zimno tłoczony Olej Kokosowy pozyskuje się z palmy kokosowej zwanej : „DRZEWEM TYSIĄCA ZASTOSOWAŃ”.
To jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy (B2, B6, C, E) i minerały ( potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód), kwas foliowy, a także w kwas laurynowy (50%), który w organizmie przekształca się w monolauryn – substancję , która wykazuje działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. W naturze w podobnych proporcjach występuje w mleku matki. Cechą wyróżniającą kwasy tłuszczowe oleju kokosowego i decydującą o sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest długość łańcucha. Używane w kuchni nasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się długimi łańcuchami, dlatego ich spożywanie jest niekorzystne dla zdrowia. Natomiast olej kokosowy ma średniej długości łańcuch dzięki
To jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy (B2, B6, C, E) i minerały ( potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód), kwas foliowy, a także w kwas laurynowy (50%), który w organizmie przekształca się w monolauryn – substancję , która wykazuje działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. W naturze w podobnych proporcjach występuje w mleku matki.
Cechą wyróżniającą kwasy tłuszczowe oleju kokosowego i decydującą o sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest długość łańcucha. Używane w kuchni nasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się długimi łańcuchami, dlatego ich spożywanie jest niekorzystne dla zdrowia. Natomiast olej kokosowy ma średniej długości łańcuch dzięki czemu organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty - w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energię, a nie magazynowany w postaci złogów. Tym samym znacząco obniża się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Olej kokosowy jest znakomitym produktem dla osób z nadwagą: 0% cukru 0% cholesterolu
Swoje zalety zdrowotne uzupełnia wyjątkową trwałością. Świetnie zastępuje margaryny czy masła – np. do smarowania kanapek. Jest idealny do smażenia w wysokich temperaturach – nie pali się i nie jełczeje.
Olej kokosowy ma neutralny smak i bardzo delikatny aromat – sprawia to, że można używać go do większości potraw. W temperaturze pokojowej (ok. 200C) ma postać stałą. Jeśli chcemy użyć oleju kokosowego w formie płynnej, wystarczy podgrzać go do temperatury powyżej 250C, umieszczając pojemnik z olejem pod strumieniem ciepłej wody albo obok grzejnika.
Olej kokosowy znalazł również zastosowanie jako środek pielęgnacyjny, kosmetyczny oraz do masażu.
Można go stosować jako balsam do ciała. Jest idealny do cery suchej i łuszczącej się. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w wilgotną jeszcze skórę, tuż po kąpieli. Używany do masażu wspomaga naturalną, równowagę skóry. Zmiękcza ją i zapobiega przesuszeniu oraz łuszczeniu się. Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV słonecznego. Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele. Sprzyja zdrowemu i promiennemu wyglądowi skóry. Masaż z użyciem oleju kokosowego przynosi relaks i znacznie poprawia stan skóry. Polecany jest zwłaszcza do bardzo suchej i pękającej skóry, przeznaczony również dla skóry dojrzałej. Olej kokosowy ma działanie „chłodzące” i uspokajające. Nakładany na włosy doskonale je pielęgnuje. Zapewnia ich odbudowę i ochronę oraz usuwa łupież. Jest idealny dla osób, które mają suche, zniszczone włosy, ze skłonnością do rozdwojonych końcówek.