BIO Olej Arganowy Spożywczy - 250ml
100% BIO - CZYSTY OLEJ ARGANOWY PROSTO
Z MAROKO, ORYGINALNIE ZAPAKOWANY.
POSIADA CERTYFIKAT JAKOŚCI BIO – ECOCERT
PROSZĘ UWAŻAĆ NA PODROBIONE PRODUKTY – wymagany jest znaczek ECOCERT
Olej dostępny w naszym sklepie jest produkowany przez firmę EFAS – jednej z największych w MAROKU
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI!
(w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który jest bezzapachowy)
Zawiera kwas linolowy (35 %), czyli witaminę, która działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom
Składa się w 80% z jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego
Posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek
Zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działają naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi.
Zastosowanie w kuchni:
Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek
na bazie pomidorów, cukinii i ogórka
Idealny dodatek do dziczyzny
Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty
z sera koziego, orzechów i szałwii
Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem
(bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
Olej nie powinien być smażony by nie utracić swoich cennych właściwości!
Stuprocentowy, ekologiczny olej arganowy to produkt z „wyższej półki”. Jednak dobroczynne właściwości, uniwersalne zastosowanie i wydajność sprawiają, że jest w pełni wart swojej ceny.
Towar luksusowy
Argania, z której owoców produkuje się olej, jest rzadko występującą rośliną − endemitem i została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Pozyskiwanie owoców arganii i produkcja oleju to żmudny, długotrwały proces. Olej jest tłoczony tradycyjną metodą przez Marokanki. Pierwszy etap produkcji polega na zmiażdżeniu orzecha i wyłuskaniu nasion. Później mieli się je w kamiennych żarnach. Tak powstaje oleista maź, z której ręcznie wyciska się olej. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców
Olej kosmetyczny a spożywczy – różnice
Olej kosmetyczny ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Tłoczony na zimno, posiada charakterystyczny złoty kolor i lekko kwaśny zapach. Jest przeznaczony do użytku zewnętrznego. Jako samodzielny produkt można wmasowywać go w twarz i dekolt, stosować jako balsam
do ciała, serum do włosów i paznokci.
Z kolei olej arganowy spożywczy jest wytwarzany z prażonych owoców arganii
i dzięki temu wyróżnia go orzechowy zapach i smak. Ma także ciemniejszą barwę niż kosmetyczny. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa, grillowanych warzyw i składnik słodkiego dipu (amlou). Dzięki wysokiej zawartości cennych kwasów tłuszczowych może być stosowany jako uzupełnienie diety.
Prozdrowotnie może być spożywany 3x dziennie po 1 łyżeczce
Sposób otrzymywania:
Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA NA ZIMNO, z wyselekcjonowanego
i posortowanego owocu arganowca
Opakowanie:
butelka CIEMNE SZKŁO 250ml
Skład:
100% naturalny, czysty olej arganowy
Warunki przechowywania:
Olej roślinny ustabilizowany. Do przechowywania w miejscu suchym, z dala
od światła i ciepła. Temperatura maksymalna po otwarciu ok. 18 stopni
Uwaga:
Olej arganowy może ulec zmętnieniu gdy znajduję się w temp. poniżej
16 stopni. Zmętnienie to jest odwracalne i nie wpływa negatywnie na produkt
CERTYFIKATY:
Na naszych aukcjach dostępne sa również olejki arganowe kosmetyczne: 30ml, 60ml, 100ml, 100ml-spray,
50ml-spray,125ml, 250ml, 500ml.
Oleje arganowe spożywcze znajdziesz u nas w butelkach szklanych: 500ml
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|