Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju arganowego na nasz organizm jest wszechstronny.
Bezsprzecznie do jednej z największych zalet zalicza się niespotykanie wysoką liczbę zawartych w oleju arganowym naturalnych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami
Witamina E to idealny obrońca przed starością i doskonale nadaje się do walki z utleniaczami.Zawartość Wit. E ( 620 mg/kg ) jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek ( 320 mg/kg ).
Olej arganowy zawiera również kwas linolowy ( 35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia).
Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco.
BIO OLEJ ARGANOWY to produkt:
- w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie
- tłoczony na zimno ( pierwsze tłoczenie)
- bez środków konserwujących
- bez sztucznych barwników
- bez cholesterolu
- bogaty w naturalną Wit. E
- certyfikowany ( Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską ( Novel Food Verordnung )
- oryginalny marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych
Zainteresowanych odsyłamy do książki
"Lecznicza moc marokańskiego złota" Peter Schleicher
ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Olej arganowy posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów.
Nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs.
Wystarczy kilka kropel, aby nadać potrawie wyjątkową nutę .