Uznawane za najzdrowsze i najbardziej pożywne ze wszystkich ziaren świata. Ludzkości znane są już od przeszło 3 tysięcy lat, na terenie dzisiejszej Polski pojawiły się natomiast w VII w n.e
Jedną z najważniejszych właściwości nasion konopi jest duża zawartość kwasów Omega-3
i Omega – 6.
Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz rozwoju i funkcjonowania mózgu.
Wykazują również silne właściwości przeciwzapalne, na takie przypadłości jak astma, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, alergie sezonowe, nadciśnienie, cukrzyca oraz choroby nowotworowe.
Dodatkowo, nasiona konopi obniżają „lepkość” płytek krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Dzięki regularnemu spożywaniu nasion konopi, kości i stawy stają się mocniejsze, a nasze ciało jest wzbogacane o wszystkie niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze oraz składniki mineralne.
Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, a także wzmacniają system odpornościowy i zmniejszą stres.
Szczególnie polecane dla sportowców, wegetarian i wegan, kobiet w ciąży, dzieci i osób aktywnych fizycznie.
Nasiona konopi, podobnie jak m.in. spirulina, zawierają niezwykle cenny kwas GLA (gamma – linolenowy). Jest to szczególny rodzaj Omega – 6, który nie tylko zmniejsza stany zapalne, ale również poprawia metabolizm, odżywia włosy, skórę i paznokcie, a nawet pomaga w regulacji poziomu hormonów.
Nasiona konopi mogą być dodawane do wielu gotowanych i pieczonych potraw, a także sałatek, koktajli oraz musli.