Jadalne nasiona konopi (znane również jako
orzechy konopi) to wspaniały dar natury.
Uznawane za najzdrowsze i najbardziej pożywne
ze wszystkich ziaren świata. Ludzkości znane są
już od przeszło 3 tysięcy lat, na terenie dzisiejszej
Polski pojawiły się natomiast w VII w n.e. Mają
przyjemny, łagodny i lekko orzechowy smak,
zbliżony do orzeszków pinii. Z wyglądu
przypominają nasiona słonecznika, jednak w
przeciwieństwie do nich są zdecydowanie bardziej
miękkie. Charakteryzują się przyjemnym,
dyskretnym zapachem, dzięki czemu nie wpływają
na smak przygotowywanych potraw i można je
łatwo ukryć szerokiej gamie dań. Mogą być
spożywane przez osoby nie tolerujące orzechów,
glutenu, a także laktozy i cukru. Są doskonałym
produktem dla kobiet w ciąży, dzieci, kulturystów,
rekonwalescentów i starszych osób.
Nasiona konopi zawierają wszystkie niezbędne
aminokwasy, magnez, żelazo, potas, a także
błonnik i antyoksydantów, w tym witaminy E. Są
niesamowicie bogatym źródłem łatwo
przyswajalnego białka oraz kwasów omega – 3 i
omega – 6. Dodatkowo zawierają również
niezwykle rzadko spotykaną odmianę omega – 6, a
dokładniej GLA (kwas gamma – linolenowy).
Wspomaga on działanie metabolizmu, co ułatwia
spalanie tłuszczu, ale także doskonale wpływa na
stan naszych włosów, skóry czy paznokci.
Codzienne spożywanie nasion konopi zwiększa
poziom energii oraz tempo metabolizmu, obniża
poziom złego cholesterolu we krwi, obniża jej
ciśnienie, poprawia i stabilizuje prace układu
sercowo – naczyniowego, zwiększa poziom
odporności na wszelkie infekcje, zmniejsza objawy
napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga
regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.
Nasiona konopi można dodawać do wielu potraw,
m.in. do kasz, kanapek czy makaronu,
ziemniaków i puree ziemniaczanego. Ale także i
budyniu, domowych wypieków, czekolad i
nalewek, sałatek warzywnych i zbożowych,
jogurtów i koktajli, płatków i musli oraz jako
przekąskę.
5 łyżek nasion konopi zawiera aż 5g białka, 86mg
magnezu, 10%dziennej wartości żelaza, 1245mg
kwasu Omega-3 i 436mg kwasu Omega-6!