Nasiona konopi łuskane 250g BIO
To małe nasiona, kształtem przypominające ziarna słonecznika. Mają lekko orzechowy posmak, przypominający orzeszki pinii, są jednak delikatniejsze w strukturze. Nasiona konopi są przede wszystkim niezwykle bogatym źródłem białka i zawierają wszystkie niezbędne minerały dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, tym wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo i cynk oraz witaminy A, D, E i K. Dzięki temu są one łatwostrawne, nie powodując przy tym wzdęć. 3 łyżki nasion to aż 11g białka!
Jedną z najważniejszych właściwości nasion konopi jest duża zawartość kwasów Omega-3
i Omega – 6. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz rozwoju i funkcjonowania mózgu. Wykazują również silne właściwości przeciwzapalne, na takie przypadłości jak astma, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, alergie sezonowe, nadciśnienie, cukrzyca oraz choroby nowotworowe. Dodatkowo, nasiona konopi obniżają „lepkość” płytek krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Dzięki regularnemu spożywaniu nasion konopi, kości i stawy stają się mocniejsze, a nasze ciało jest wzbogacane o wszystkie niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze oraz składniki mineralne. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, a także wzmacniają system odpornościowy i zmniejszą stres. Szczególnie polecane dla sportowców, wegetarian i wegan, kobiet w ciąży, dzieci i osób aktywnych fizycznie.
Nasiona konopi, podobnie jak m.in. spirulina, zawierają niezwykle cenny kwas GLA (gamma – linolenowy). Jest to szczególny rodzaj Omega – 6, który nie tylko zmniejsza stany zapalne, ale również poprawia metabolizm, odżywia włosy, skórę i paznokcie, a nawet pomaga w regulacji poziomu hormonów.
Łuskane nasiona konopi mogą być dodawane do wielu gotowanych i pieczonych potraw, a także sałatek, koktajli oraz musli.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 250g
|