NASIONA CHIA (SZAŁWIA HISZPAŃSKA) BIO 250g
Jest to roślina jednoroczna, z rodzaju szałwii (salvia). Roślina ta osiąga do 1 metra wysokości. Liście mają 4-8 centymetrów długości i 3-5 centymetrów szerokości. Kwiaty są niebieskie, wielopłatkowe.
Pochodzenie:
Pseudonim hispanica ("hiszpańska") został przez Linneusza nadany błędnie, ponieważ była ona uprawiana w Meksyku. Słowo chia wywodzi się z języka nahuatl i wykorzystywane jest również do innych odmian, które są nazywane podobnie (Salvia kolumbaria). Nie należy szałwii hiszpańskiej mylić z prawdziwą szałwią hiszpańską (Salvia lavandulifolia).
Składniki aktywne:
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają 38% oleju chia, który jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3. W nasionach jest również 18-23% wysokiej jakości białek i witamin (witamina A, niacyna, tiamina, ryboflawina), minerałów (wapń, fosfor, potas, cynk, miedź) oraz przeciwutleniaczy. Reszta składu to błonnik pokarmowy. Nasiona chia zawierają bardzo mało sodu. Według opini EFSA, jest mało prawdopodobne, że nasiona chia będą miały szkodliwy wpływ na zdrowie.
Uprawa:
Chia jest uprawiana nie tylko w centralnym Meksyku i Gwatemali, ale także w kilku krajach Ameryki Południowej. Pośród Azteków, chia była bardzo ważnym elementem codziennej żywności wszystkich pokoleń. Nasiona chia wykorzystywano również do przygotowania paszy dla kurcząt, w celu dostarczenia im niezbędnych kwasów omega-3 oraz innych witamin i minerałów.
Nasiona zasiewa się późną wiosną. Roślina kwitnie we wrześniu. Zbiory są jesienią. Roślina rośnie tylko w miejscach suchych, bez nadmiernych opadów, ze względu na ryzyko gnicia.
Sposób użycia:
Od wieków w Ameryce Północnej nasiona szałwii „hiszpańskiej” są często spożywane przez tubylców. Nasiona można jeść suszone, surowe, używa się ich do przygotowania zup oraz sosów. Namoczone w wodzie tworzą gęsty śluz (podobny do namoczonego siemienia lnianego.
Dorośli mogą zażywać dwie łyżki dziennie nasion chia w sałatkach, jogurtach lub jako dodatek do pieczenia chleba. Ponadto można zrobić "żel" podobny do tego, który wychodzi z siemienia lnianego: należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Stosuj tak rozrobiony żel 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami (nastąpi efekt nasycania), popij dużą ilością wody. Żel można przechowywać około 5 dni w zamkniętym słoiku w lodówce.
Ważna informacja: nie powinno się przekraczać zalecanej dziennej dawki. Ten suplement nie może zastąpić zrównoważonej i różnorodnej diety. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Produkt z certyfikatem BIO i EKO
ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ NA AUKCJE NA NASZYM DRUGIM KONCIE: fraida_pl
|