BIO MORINGA OLEIFERA 100g
(proszek z liści)
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Moringa Oleifera, to tropikalne drzewo chrzanowe, z rodziny moringowatych. W środowisku naturalnym, najczęściej występuje u podnóża himalajów, a dokładniej w północnej części Indii. Powszechnie uznaje się, że właśnie pochodząca stamtąd Moringa, jest najbardziej zadbana i najbardziej wartościowa. Drzewo to, doskonale daje sobie radę nawet w najtrudniejszych warunkach i jest niezwykle odporne na wszelkiego rodzaju choroby. Jej ziarna przyjmują się praktycznie w każdych warunkach. Uznawana jest również za najszybciej rosnące drzewo świata (przyrost ok. 4m rocznie).
Sproszkowane liście Moringi, uznawane są za najbardziej odżywczy dodatek, stosowany do właściwie każdego rodzaju żywności. Aby uzyskać 1kg proszku, potrzeba aż 4kg świeżych liści. W krajach azjatyckich uchodzi za podstawowy składnik codziennej diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin, w tym witaminę A (beta – karoten), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna), C (kwas askrobinowy), D (cholekalcyferol), E (tokoferol) oraz witaminę K. Dlatego właśnie, każda porcja proszku z liści Moringi, dodana do naszego posiłku, to niezwykły zastrzyk witamin i minerałów niespotykanych praktycznie w innych warzywach czy owocach. Warto również w tym miejscu zaznaczyć, iż proszek ten zawiera aż 3 razy więcej żelaza niż szpinak, 2 razy więcej białka i 4 razy więcej wapnia niż mleko, 4 razy więcej witaminy A niż marchew i 3 razy więcej potasu niż banany, 37 razy więcej przeciwutleniaczy niż winogrona oraz 8 razy więcej protein niż jogurt naturalny.
Moringa posiada również wiele pozytywnych aspektów, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Jej wprowadzenie do naszej diety i co za tym idzie regularne spożywanie, może niwelować objawy astmy czy infekcje dróg oddechowych. W południowej części Indii, uznawana jest także za środek pobudzający męskie libido. Moringa, przede wszystkim jednak, wzmacnia system odpornościowy, wspomaga przemianę materii, normuje poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także pomaga na dobry i spokojny sen oraz poprawia ogólne samopoczucie.
Zastosowanie: suszone liście Moringi, stanowią idealny dodatek do posiłków, napojów, w tym koktajli. Wzbogacona nią mąka powoduje, że pieczone przez nas produkty uzyskują wyższą wartość odżywczą.
Spożywanie: zaleca się spożywanie 1 łyżeczki 2 razy dziennie.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 100g
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.