BIO Miechunka - produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych certyfikatem BIO PL-EKO-04.
KUPUJĄC NA NASZEJ AUKCJI OTRZYMACIE PAŃSTWO PRODUKT POSIADAJĄCY CERTYFIKACJĘ ZARÓWNO UPRAWY Z KTÓREJ POCHODZI JAK I GWARANCJE JAKOŚCI NASZEJ FIRMY, KTÓRA JEST CERTYFIKOWANYM PRODUCENTEM ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Certyfikat P 026 14
Miechunka- moje wakacyjne wspomnienie :) Najbardziej kojarzy się z Hiszpanią, czy Włochami gdzie dość często przy zamówieniach pozycji z karty pojawiała się na moim talerzu.
Ładnie się prezentujący, pomarańczowy i lśniący owoc o wielkości poziomki.
Smaczna i zdrowa.
Obowiązkowo musiała znaleźć się w asortymencie sklepu jak i wyposażeniu szafki kuchennej w moim domu :)
Owoce miechunki odznaczają się wyjątkowo delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa. Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.
Suszona miechunka jest zdrową alternatywą dla chipsów, paluszków, krakersów i innych niezdrowych przekąsek. Suszone owoce mogą być również dodatkiem do jogurtu czy muesli.
Jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz A i C. Jako jedyny pokarm pochodzenia roślinnego stanowi źródło witamin B12. Zawierają dużo białka i bioflawonoidów.
Dietetycy są zdania, że to jeden z bardziej wartościowych owoców jakie do tej pory zostały poznane i opisany.
A na koniec coś pysznego dla wszystkich :
Risotto z suszoną miechunką
- szklanka ryżu,
- garść suszonej miechunki,
- pierś z kurczaka,
- por,
- kilka pieczarek lub sezonowych grzybów,
- puszka zielonego groszku,
- 2 szklanka wody,
- olej, sól, ½ łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka curry.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, aż zbieleje, dodajemy do niego pokrojoną w sporą kostkę pierś kurczaka, drobno pokrojonego pora, grzyby, curry, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy podlewając małymi porcjami wody i gdy ryż zaczyna być miękki, łączymy go z puszką zielonego groszku i suszoną miechunką, mieszamy, dolewamy resztę wody, dusimy jeszcze 5-10 minut i zestawiamy z ognia. Risotto jest gotowe, gdy wchłonie całą wodę a ryż jest miękki, lecz nie rozgotowany. Przed podaniem doprawić pieprzem i solą.
Samych smaczności życzymy
Zespół Zielonego Smaku (ZZS) :)