Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO MIŁKA ABISYŃSKA (TEFF) - MĄKA - 500G - EKOGRAM

24-10-2014, 10:47
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 23.49 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 23.49 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4637204764
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 11    Licytowało: 5    Wyświetleń: 54   
Koniec: 24-10-2014 09:38:43
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Organiczna mąka z Miłki Abisyńskiej, z całych ziaren, bez dodatków
  • Wyśmienita do wypieku ciast i ciasteczek oraz pieczywa
  • Wysoka zawartość błonnika
  • Niska zawartość tłuszczów nasyconych 
  • Bogate źródło minerałów i witamin
  • Szerokie możliwości stosowania
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 500g
  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

Co to jest Miłka Abisyńska i skąd pochodzi
Miłka Abisyńska (Trawa Abisyńska/Teff), to naturalne bezglutenowe zboże, uprawiane na kontynencie afrykańskim już od blisko 4500 lat. Ziarna Miłki mogą różnić się kolorem między poszczególnymi odmianami, od mleczno białego, przez czerwone, aż po czarne. Im ciemniejszy kolor ziarna, tym Miłka jest bardziej aromatyczna. W świecie miłośników zdrowej żywności, ze względu na swoje właściwości odżywcze i niezwykłą popularność, miłka abisyńska została okrzyknięta mianem „nowej komosy ryżowej”.


Niezwykle istotną zaletą Miłki Abisyńskiej, jest trwałość ziarna w czasie jego przechowywania w warunkach domowych. Jest ono niezwykle odporne na jełczenie tłuszczu i bardzo rzadko zagnieżdżają się w nim szkodniki.
Największym światowym producentem Miłki Abisyńskiej, jest Etiopia, ale hodowane jest również w RPA, Kenii, USA, Kanadzie i Australii.


Mąka z Miłki Abisyńskiej, powstaje przez zmielenie całych nasion, dzięki temu mąka zawiera dużo błonnika. Mąka z Miłki Abisyńskiej charakteryzuje się lekkim i przyjemnym smakiem.

 

Dlaczego powinniśmy częściej sięgać po mąkę z Miłki Abisyńskiej
Miłka Abisyńska, charakteryzuje się wysoka wartością odżywczą i zawiera wiele istotnych składników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Miłka Abisyńska, jest niezwyklebogatym, naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, ale i żelazawapnia czy kwasu foliowego. Zawiera znaczne ilości metioniny i cysteiny oraz w porównaniu do innych odmian zbóż, lizyny. Dodatkowo mąka z Miłki Abisyńskiej, a także dania przygotowane na jej bazie, mają niski indeks glikemiczny, nie powodując gwałtownych skoków cukru we krwi.


Pod względem zawartości składników mineralnych i błonnika, Miłka Abisyńska zbliżona jest do amarantusa. Natomiast jeżeli chodzi o zawartość aminokwasów, Miłka jest rośliną niemalże doskonałą. Dzięki temu, stanowi niezwykle wartościowe uzupełnienie naszej codziennej diety, a także diety bezglutenowej.


Wartość energetyczna (w 100g): 321kcal, białko11,2g, węglowodany 57,3g, tłuszcze 2,0g.

 

Jak najlepiej korzystać z mąki z Miłki Abisyńskiej w naszej kuchni
Stosowanie mąka z Miłki Abisyńskiej, poprawia teksturę naszych wyrobów piekarniczych, ich smak oraz aromat, a także podnosi poziom ich wartości odżywczych. Mąka z Miłki Abisyńskiej posiada doskonałe właściwości zatrzymywania wody, dzięki temu nasze wypieki dłużej zachowują świeżość i puszystość
Mąkę z Miłki Abisyńskiej, dla uzyskania lepszych efektów, powinno zmieszać się z tradycyjną mąką (około 20 - 25%). Idealnie sprawdza się do zagęszczania sosów, zup czy budyniów, a także wypieków ciast i ciasteczek.