Spirulina jest najbardziej pełnowartościowym i jednym z najczystszych źródeł naturalnych składnikiem leczniczo-żywieniowym jakie możemy znaleźć w przyrodzie.
Działanie spiruliny
- Obniża stężenie cholesterolu we krwi
- Wzmacnia system immunologiczny
- Pomaga w leczeniu otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, skutków napromieniowania
- Zawiera pełnowartościowe białko (z zestawem 18 aminokwasów)
- Posiada łatwo przyswajalne dla organizmu witamin, zwłaszcza witaminy z grupy B, a także E i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Wspomaga przemiany metaboliczne i proces trawienia
- Stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego
- Poprawia funkcjonowanie narządu wzroku
Orkisz zawiera w swoim składzie: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne, obok dużej zawartości białka, jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia.
Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku.