MŁODY JĘCZMIEŃ - proszek 200g, certyfikaty BIO i EKO
* produkt klasy PREMIUM *
Potocznie nazwany: zieloną krwią lub zielonym mlekiem.
Źdźbła jęczmienia z uprawy biologicznej są delikatne, młode (ok.7 dni), mocne.
Uprawa biologiczna zapewnia absolutny zakaz stosowania zaprawy nasiennej, pestycydów i herbicydów w czasie wzrostu, a także żadnych wspomagań chemicznych wysuszających i konserwujących produkt ostateczny. Nie posiada również chemicznych środków zapachowych i koloryzujących.
Jak zauważyło wielu lekarzy i specjalistów ds. żywienia, niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia wśród mieszkańców krajów rozwijających się. Kto z nas czuje się promiennie, zdrowo na co dzień i który człowiek w podeszłym wieku umiera jedynie ze starości, a nie z powodu choroby? Ludzie ci nie są jeszcze chorzy, ale ich układ immunologiczny jest osłabiony, są więc podatni na choroby oraz na nowotwory. Objawem niebezpiecznych deficytów składników mineralnych może być przemęczenie, problemy z koncentracją oraz z zasypianiem. Szczególnie narażeni są ludzie starsi, którzy zwykle mniej jedzą i nie przykładają wagi do przygotowywania posiłków. Szybkie tempo życia i dużo stresu wymagają od nas dostarczania zwiększonej ilości składników mineralnych, aby podołać stawianym nam, coraz wyższym wymaganiom.
Sok lub koktajl ze sproszkowanego jęczmienia to najprawdopodobniej najzdrowszy „fast food“ na świecie. Jest przeznaczony dla osób w każdym wieku. Źdźbła jęczmienia to bogate źródło chlorofilu, witamin i protein, występujące w korzystnych proporcjach. Jęczmień jest jednym z najstarszych i najważniejszych produktów spożywczych, już w czasach Chrystusa przypisywano mu wielką wagę.
Dzięki bogactwu składników witalnych, źdźbła jęczmienia są często określane mianem rogu obfitości składników witalnych i uznawane są za najbogatszy środek spożywczy świata (dr Yoshihide Hagiwara). Koktajl ze sproszkowanego jęczmienia dostarcza dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu w porównaniu z pszenicą, 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko oraz dodatkowo istotną, szczególnie dla wegetarian, witaminę B12, równie dużo prowitaminy A, zwanej Beta-Karotenem, siedem razy więcej witaminy C w porównaniu do równoważnej wagowo ilości pomarańczy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, jak również duże ilości ważnych składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, miedź i cynk. Jednym z bardzo ważnych składników produktu jest witamina B17.
Sproszkowany jęczmień zawiera duże ilości chlorofilu oraz większość z niezbędnych do podtrzymania procesów biochemicznych witamin, z wyjątkiem witaminy D, którą organizm produkuje przy udziale promieni słonecznych. Zielone źdźbła jęczmienia zawierają między innymi: prowitaminę A(beta- Karoten), witaminę A (retinol), witaminę B1(tiamina), B12, B2(ryboflawina), witaminę C, E, K i kwas foliowy. Duża zawartość składników mineralnych, takich jak: selen, cynk, magnez, sód, potas, żelazo oraz enzymów. Źdźbła jęczmienia zawierają aminokwasy: walinę, lizynę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Wyciąg roślinny zawiera około 40% wysokiej wartości, dobrze przyswajalnego białka. Źdźbła jęczmienia zawierają również serotoninę i tryptofan - „hormony szczęścia".
Jęczmień, z którego otrzymuje się proszek jęczmienny pochodzi z naturalnych upraw kontrolowanych biologicznie. Rośnie na glebach o wysokiej zawartości składników odżywczych, głównie w Australii, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Zbiory prowadzi się z okazów zawierających odpowiednie ilości substancji odżywczych, następnie poddaje się je procesowi łagodnego suszenia w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje się zielony, suchy proszek. Łagodne warunki tych procesów pozwalają na zachowanie aktywności biologicznej substancji zawartych w surowcu, dzięki czemu otrzymuje się wysoce skoncentrowany środek spożywczy, który po wymieszaniu z wodą przypomina smakiem szpinak lub młody groszek.
W celu uzupełnienia diety zaleca się picie 2-3 razy dziennie proszku z jęczmienia (1-2 łyżeczki) wymieszanego w szklance wody lub soku, co najmniej przez miesiąc, a najlepiej wprowadzić ten dobry zwyczaj na stałe. W okresie szczególnego przeciążenia fizycznego bądź psychicznego, można zwiększać zalecane ilości wyciągu z jęczmienia.
Zawartość: 100% źdźbła jęczmienia
Przechowywać z dala od dzieci , w ciemnym i suchym miejscu.
UWAGA!!! Mieszanie proszku z jęczmienia z gorącą wodą powoduje niszczenie wartościowych składników czynnych.
Stosowanie: 1-2 łyżeczki proszku 2-3 x dziennie, małe dzieci ½ łyżeczki 2x dziennie, mieszamy z chłodną, wcześniej przegotowana wodą, 30 minut przed jedzeniem. Mieszamy najlepiej porcelanową lub szklaną łyżeczką.1 łyżeczka to ok.1 gram proszku.Napoje z wyciągiem z jęczmienia idealnie nadają się dla osób poszczących i odchudzających się. Można je łatwo przygotować w czasie podróży, w pracy czy podczas treningu. Dla podróżnych przygotowano specjalne tabletki w wyciągiem. Aby w pełni wykorzystać wartość biologiczną napoju ze sproszkowanego jęczmienia, należy wypijać go bezpośrednio po zmieszaniu.
Termin przydatności do spożycia podany na opakowaniu.