Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO MĄKA RYŻOWA - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

03-10-2014, 13:05
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 7.75 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 7.75 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4573642295
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 7    Zostało sztuk: 93    Licytowało: 6    Wyświetleń: 49   
Koniec: 03-10-2014 13:12:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Informacje o produkcie:

  • Idealny zamiennik maki pszennej
  • Pozyskiwana z całych drobno zmielonych ziaren ryżu
  • Bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika
  • Lekkostrawna, polecana dla dzieci
  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03 
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 500g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową

 

Co to jest mąka ryżowa

Mąka ryżowa wytwarzana jest z drobno zmielonych ziaren ryżu. Stanowi substytut tradycyjnej mąki pszennej. Jest istotnym składnikiem kuchni japońskiej oraz kuchni innych krajów azjatyckich. Polecana przede wszystkim dla dzieci. Lekkostrawna.

Mąka ryżowa charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu nasyconego i niewielką ilością sodu. Jest natomiast bogata w mangan, dzięki czemu zwiększa przyswajanie wapnia. Mąka z całych ziaren zawiera także nierozpuszczalny błonnik, co wpływa na oczyszczanie naszego organizmu z toksyn.

Składniki odżywcze i mineralne w 100g: kaloryczność 348kcal, białko 7,2g, tłuszcz 0,7g, węglowodany 79,2g, błonnika 2,3g, indeks glikemiczny 40.

 

Jak stosować mąkę ryżową 

Mąka ryżowa ma delikatnie wyczuwalny słodkawy smak, więc idealnie nadaje się do słodkich wypieków, naleśników, deserów oraz kotletów wegetariańskich i chleba. Można ją również wykorzystywać jako zagęstnik do zup i sosów. Doskonale sprawdza się również jako panierka do kotletów, ponieważ wchłania ona niewielkie ilości tłuszczu.

 

Gdy zamieniamy mąkę pszenną na mąkę ryżową musimy pamiętać o tym, że 1 szklanka mąki pszennej to 3/4 szklanki mąki ryżowej. Powinno się również użyć większej ilości jajek niż jest w przepisie (2 razy tyle), gdyż jest ona mniej kleista od mąki pszenna. 

bio maka ryzowa ekogram zielonki