Informacje o produkcie
-
Cenniejsza i zdrowsza od mąki pszennej
-
Bogactwo naturalnych minerałów
-
Zalecana osobom dbającym o wagę
Nadaje wypiekom aromatu, spulchnia je i zwiększa ich trwałość
-
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03
-
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Waga: 1000g
- Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
- Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
Kilka słów o mące żytniej
Mąka o jasnym, szarym kolorze. Bezzapachowa. Powstaje przez zmielenie całych ziaren zboża. Nie jest przesiewana. Może zawierać śladowe ilości zarodków oraz otrębów.
Uważana za cenniejszą od pszennej. Występujące w niej alkaloidy zapobiegają miażdżycy i obniżają cholesterol. Mąka żytnia to bogactwo minerałów, w tym sodu, potasu, wapnia, żelaza, witamin z grupy B. Odgrywa dużą rolę w profilaktyce nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Zawartość skrobi w ziarnie żyta jest mniejsza niż zawartość skrobi w ziarnie pszenicy.
Mąka żytnia, a odchudzanie
Popularna wśród osób dbających o sylwetkę. Produkty przygotowane na bazie mąki żytniej są bardziej syte. Dzięki temu możesz najeść się ich mniejszą ilością. Natomiast wyższa zawartość minerałów i witamin reguluje i przyspiesza przemianę materii.
Zastosowanie mąki żytniej
Wypiek chleba z mąki żytniej wymaga wcześniejszego zakwaszenia ciasta. Nadaje to wypiekom aromat, spulchnia ich miąższ i zwiększa trwałość. Ze względu na małą zawartość białka właściwości wypiekowe mąki żytniej, są mniejsze niż pszennej. Dlatego najczęściej piecze się chleb mieszany.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Temperatura do 20 st. C. Chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem.
![](http://drpelc.pl/333-thickbox_default/bio-maka-zytnia-razowa-1kg-ekogram-zielonki.jpg)