Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO MĄKA ŻYTNIA - RAZOWA - 1kg - EKOGRAM ZIELONKI

28-07-2014, 13:21
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 7.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 7.50 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4375796417
Miejscowość Kraków
Zostało sztuk: 97    Licytowało: 1    Wyświetleń: 36   
Koniec: 28-07-2014 13:23:28
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Informacje o produkcie

  • Cenniejsza i zdrowsza od mąki pszennej

  • Bogactwo naturalnych minerałów

  • Zalecana osobom dbającym o wagę

    Nadaje wypiekom aromatu, spulchnia je i zwiększa ich trwałość

  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03

  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI

  • Waga: 1000g
  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

 

Kilka słów o mące żytniej

Mąka o jasnym, szarym kolorze. Bezzapachowa. Powstaje przez zmielenie całych ziaren zboża. Nie jest przesiewana. Może zawierać śladowe ilości zarodków oraz otrębów.

Uważana za cenniejszą od pszennej. Występujące w niej alkaloidy zapobiegają miażdżycy i obniżają cholesterol. Mąka żytnia to bogactwo minerałów, w tym sodu, potasu, wapnia, żelaza, witamin z grupy B. Odgrywa dużą rolę w profilaktyce nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.

Zawartość skrobi w ziarnie żyta jest mniejsza niż zawartość skrobi w ziarnie pszenicy.

 

Mąka żytnia, a odchudzanie

Popularna wśród osób dbających o sylwetkę. Produkty przygotowane na bazie mąki żytniej są bardziej syte. Dzięki temu możesz najeść się ich mniejszą ilością. Natomiast wyższa zawartość minerałów i witamin reguluje i przyspiesza przemianę materii.

 

Zastosowanie mąki żytniej

Wypiek chleba z mąki żytniej wymaga wcześniejszego zakwaszenia ciasta. Nadaje to wypiekom aromat, spulchnia ich miąższ i zwiększa trwałość. Ze względu na małą zawartość białka właściwości wypiekowe mąki żytniej, są mniejsze niż pszennej. Dlatego najczęściej piecze się chleb mieszany.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Temperatura do 20 st. C. Chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem.