Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO KASZA JAGLANA - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

10-12-2014, 9:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 6.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4785319642
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 9    Licytowało: 8    Wyświetleń: 62   
Koniec: 10-12-2014 08:38:09
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Królowa wszystkich kasz, z ekologicznych ziaren prosa
  • Bogata w składniki odżywcze i mineralne
  • Smaczna i zdrowa baza dla wielu dań słodkich czy słonych
  • Lekkostrawna, nie powoduje wzdęć
  • Wysoka zawartość witaminy B i E oraz antyoksydantów
  • Zawiera krzemionkę i lecytynę
  • Wykazuje działanie zasadotwórcze, odkwasza organizm
  • Łatwa w przygotowaniu
  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 500g
  • Wartości odżywcze (w 100g): 1582KJ, 348kcal, białko 11.5g, tłuszcz 4.22g (nasycone 0.72g, jednonienasycone 0.77g, wielonienasycone 2.13g, węglowodany 67g, błonnik 8.8g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

 

Co to jest kasza jaglana

Kasza jaglana, to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, często nazywana ”królową kasz”. Pozyskiwana z ekologicznie uprawianych, łuskanych ziaren prosa. Proso, to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Już w starożytności stanowiło ono podstawowe źródło energii ludzi zamieszkujących kontynent afrykański czy azjatycki.

Kasza jaglana, zbliżona jest do dobrze znanej w naszym kraju kaszy jęczmiennej, z tym że nie posiada ona tak dużej ilości błonnika. Kasza jaglana odkwasza i oczyszcza nasz organizm, wzmacnia go i dostarcza wielu niezbędnych substancji odżywczych. Warto więc na stałe wprowadzić ją do naszego jadłospisu.

 

Dlaczego warto wprowadzić kaszę jaglana do naszej codziennej diety

Kasza jaglana, pod względem zawartości głównych składników odżywczych, dorównuje kaszy jęczmiennej czy gryczanej, aczkolwiek zawiera ona mniej błonnikaLekkostrawna, nie powoduje wzdęć i nie fermentuje w żołądku. Kasza jaglana charakteryzuje się niewielką ilością skrobi, ale za to wysoką zawartością białka czy witaminy B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Bogata w liczne związki mineralne, jak wapń, fosfor, żelazo czy potas. Regularnie spożywana kasza jaglana, dostarczy nam również pożądanej witaminy E oraz lecytyny, która wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Z tego właśnie powodu, o obecność kaszy jaglanej w diecie, powinny zadbać w szczególności osoby pracujące umysłowo i uczące się

W skład kaszy jaglanej wchodzi również rzadko występującą w innych produktach krzemionka, która wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Krzem pełni też ważną funkcję przy mineralizacji kości. Kasza jaglana, wykazuje działanie zasadotwórcze, przyczyniając się do przywrócenia równowagi kwasowo zasadowej w organizmie. 

Kasza jaglana, to również bogate źródło złożonych węglowodanów, które w procesie trawienie powoli uwalniają energię. Z tego właśnie powodu, rozpoczęcie dnia od śniadania na bazie kaszy jaglanej pozwoli nam zredukować ilość wypijanych filiżanek kawy w ciągu dnia. Kasza jaglana, to naturalne źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, oraz tryptofanów, które pomagają w walce ze stresem i podnoszą poziom serotoniny, potocznie zwanej „hormonem szczęścia”.

 

Jak używać kaszy jaglanej w kuchni

Kasza jaglana, to smaczna baza dla wielu wartościowych i odżywczych dań. Świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi jak i słodkimi. Idealna na śniadanie lub obiadAlternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Idealnie sprawdza się jako farsz do kotletów, pieczeni i gołąbków. Kaszę jaglaną można również dodawać do zup, sałatek i sosów. Dzięki temu, że ma ona łagodny smak, dobrze komponuje się z różnymi składnikami.

 

Jak ugotować kaszę jaglaną

Przed użyciem, kaszę jaglana należy dokładnie wypłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodajemy do gotującej się wody, z niewielką ilością soli i łyżką oleju, w stosunku 1 szklanka kaszy na 2 – 2.5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut lub do całkowitego odparowania wody. Po tym czasie odsączamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy 1 łyżkę masła i odstawiamy na kolejne 15 minut. 
Przed ugotowaniem, kaszę jaglaną można również prażyć przez kilka minut na patelni lub w piekarniku, mieszając co jakiś czas. Kasza będzie gotowa, gdy poczujemy jej przyjemny aromat.

Kaszę jaglaną należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

 bio kasza jaglana 500g ekogram zielonki