Karob jest wytwarzany z jadalnych nasion pochodzących ze strąków drzewa chlebowca świętojańskiego. Uważany jest za zdrowy zamiennik czekolady czy kakao. Jest naturalnie słodki, nie zawiera kofeiny, posiada małą ilość tłuszczu.
Można go stosować do wypieków- podobnie jak kakao nadaje im ciemną barwę.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Karob - mączka chleba świętojańskiego - Substytut kakao przez niektórych karob ceniony jest wyżej niż kakao. Zawiera wiele witamin i mikroelementów. Karob pochodzi z krajów Śródziemnomorskich. Ziarna Karobu są bogate w białko, magnez, żelazo, wapń, węglowodany i fosfor. Karob dzięki swoim składnikom dedykowany jest dla każdego, ale w szczególności dla dzieci, matek karmiących, osób po przebytych chorobach i operacjach. Karob w przemyśle cukierniczym stosowany jest jako zamiennik kakao przy produkcji czekolady. Jednak z punktu widzenia zdrowotnego jest on bardziej wskazany niż kakao. Karob nie zawiera kofeiny oraz teobrominy, a także kwasu szczawiowego, które to blokują przyswajanie wapnia w organizmie.
Zalety spożywania Karobu, to przede wszystkim:
- poprawa trawienia
- obniżenie poziomu złego cholesterolu
- właściwości antynowotworowe działanie jako antyutleniacz.
- właściwości przeciwbiegunkowe
- działanie antyalergiczne i anty astmatyczne
- działanie wykrztuśne
- nie zawiera kofeiny (zalecany osobom z nadciśnieniem)
- zapobiega nowotworom płuc
- wysoka zawartość witaminy E
- działanie przeciwbólowe dzięki zawartości kwasu galusowego
- leczy polio u dzieci
- bogaty w wapń i fosfor
- hamuje rozwój bakterii w organizmie, dzięki zawartości garbników
Waga: 250g