Chleb świętojański to drzewo, rosnące w klimacie śródziemnomorskim. Największe uprawy można spotkać w południowej części Portugalii, południowej Hiszpanii, czy na włoskich wyspach Sardynii i Sycylii. Hodowany ze względu na jadalne strąki z ziarnami. Dobrze czuje się w wysokich temperaturach i obszarach subtropikalnych. Toleruje również gorące i wilgotne obszary przybrzeżne. Niezwykle odporny na suszę. Drzewo owocuje po około 6 8 latach wzrostu. W wieku 12 lat, wytwarza prawie 45 kg strąków rocznie. Wraz z wiekiem, jego roczne plony mogą wzrosnąć do nawet 110 kg. Drzewo to może owocować nawet przez 100 lat.
Strąki chleba świętojańskiego były najistotniejszym źródłem cukru, zanim trzcina cukrowa oraz buraki cukrowe stały się tak powszechnie. Obecnie, ziarna przetwarza się i wykorzystuje w przemyśle spożywczym i kosmetyce. Proszek pozyskiwane z Karobu, jest produktem w 100% naturalnym, nie zawiera żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy dodatków cukru. Jest idealnym substytutem czekolady lub naturalnym słodzikiem. W smaku i z wyglądu bardzo podobny do czekolady, ale nie zawiera kofeiny, teobrominy i kwasu szczawianowego. Chleb świętojański ma właściwości odtruwające organizm i wspomagające system immunologiczny. Jest doskonałym źródłem żelaza, błonnika i wapnia (którego zawiera więcej niż kakao), fosforu, magnezu, a także witaminy B1, B2, B3 i E. Stosowanie Karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Poprawia trawienie i zalecany jest przy zaburzeniach jelitowych. Pomocny także w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga odporność organizmu, wykorzystywany w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej. Może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ zawiera jedynie tylko cukry naturalne.
Spożywanie:
W celach prozdrowotnych należy przyjmować od 2 do 3 łyżeczek dziennie. Idealny dodatek do wypieku ciast i ciasteczek, lodów, mleka i różnych polew. Proszek przeznaczony jest dla dzieci (powyżej jednego roku życia) i dorosłych, uczulonych na kakao i czekoladę.
Korzyści:
- poprawia trawienie
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- działa jako antyutleniacz
- zawiera substancję czynną, skuteczną w walce z astmą
- ma właściwości wykrztuśne - polecany w szczególności palaczom
- nie zawiera kofeiny, polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi
- zapobiega występowaniu raka płuc
- zawiera kwas galusowy, który ma działanie przeciwbólowe, antyalergiczne i antybakteryjne
- działa przeciwwirusowo i antyseptycznie
- wykorzystywany w walce z osteoporozą
Waga: 500g