BIO Kamut
500g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Starożytna pszenica, pierwotnie uprawiana w Egipcie i Azji, o dużych ziarnach. Wytwarzana z niej mąka powoduje, że pieczywo jest delikatniejsze, nadając mu delikatnego orzechowego posmaku. Idealny dodatek do kasz, zup, sałatek czy wypieków. Ziarna Kamut są większe od tradycyjnej pszenicy i wymagają dłuższego gotowania. Stanowi dla niej idealną alternatywę, przewyższając ją przy tym odżywczo. Zarejestrowana pod znakiem towarowym Kamut®.
Kamut ® to marka z pszenicy Khorāsān. Historia mówi, że niewielka ilość ziaren została odnaleziona w czasie II Wojny Światowej w egipskich piramidach, a następnie kupił je młody amerykański pilot, stacjonujący w Portugalii. Wysłał je swojemu ojcu, który w ciągu kilku lat uzyskał z nich niezbędną ilość do obsadzenia pola.
Ziarno Kamut jest niezwykle odporne na szkodniki, dzięki czemu jego organiczna uprawa jest zdecydowanie łatwiejsza od tradycyjnej pszenicy. Jest wspaniałym źródłem białka, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i węglowodanów.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Termin przydatności: 09/2014
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.