BIO Jagody ACAI
100g
ekstrakt 20:1
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Owoce Acai dorastają na wysokich palmach, osiągających nawet 30m. W Ameryce Południowej, skąd pochodzą, występuje ich 8 odmian. Dorastają przede wszystkim na terenach bagiennych oraz w dżungli. Sam owoc podobny jest do winogron i ma ciemny fioletowy kolor. Rdzennej ludności znane są już od pokoleń, ze względu na ich niezwykle wartościowe właściwości. Dzięki ich regularnemu spożywaniu cieszą się oni dobrym zdrowiem i długowiecznością.
Często nazywane są „cudownymi jagodami” ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, odtruwają i oczyszczają nasze ciało. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią nas przede wszystkim przez wolnymi, rakotwórczymi rodnikami. Jagody Acai są także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności linolowego, oleinowego i palmitynowego. Utleniają one komórki i co najważniejsze, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego Acai są niezwykle bogate w witaminy B, C, A, D i E oraz błonnik.
Włączenie jagód Acai do codziennej diety, wpływa nie tylko na poprawę funkcjonowania naszego organizmu, ale i wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie. Ponadto redukują one ilość szkodliwego dla zdrowia cholesterolu. Poprawie ulegają również procesy metaboliczne, a także reguluje wypróżnienia.
Korzyści ze spożywania jagód Acai:
- odtruwają organizm
- poprawiają trawienie i metabolizm
- zwiększają poziom energii
- pomagają przy problemach z bezsennością
- chronią i wzmacniają układ odpornościowy
- oczyszczają żyły i wzmacniają naczynia krwionośne
- wspomagają odchudzanie
Ponadto jagody Acai:
- mają więcej błonnika niż jajka
- zawierają kwasy tłuszczowe podobne do tych w oliwie z oliwek
- zawierają 10 razy więcej antyoksydantów niż winogrona i 2 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody
- zawierają 30 razy więcej antocyjanów niż czerwone wino
Spożywanie:
1 łyżeczka dziennie, można mieszać z sokiem lub jogurtem.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 100g
Termin przydatności: 03/2015
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.