BIO Dziki ryż 250g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Roślina pochodząca z obszarów górnych jezior słodkowodnych Kanady, Michigan, Wisconsin i Minnesoty w Ameryce Północnej. Należy do rodziny traw Poaceae i został odkryty przez ludzi już w czasach prehistorycznych. Dorasta w wodzie o głębokości od 2 do 4m. Charakteryzuje się ziarnami o czarnym kolorze, dochodzącymi do 1cm długości i niezwykle bogatym orzechowym smakiem. Choć dziki ryż jest głównie związany z USA i Kanadą, to uprawia się go również na obszarze Afryki, Azji Południowo - Wschodniej i Południowej oraz Chin.
Dziki ryż charakteryzuje się zdecydowanie wyższą zawartością białka i niższą zawartością tłuszczu niż jego pozostałe odmiany. Jest również niezwykle bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, manganu, cynku, witaminy B6 i niacyny. Według badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Minnesocie, dziki ryż jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze, a jego działanie antyoksydacyjne jest 30 razy większe niż ryżu białego.
Stanowi idealny substytut ziemniaków lub innych rodzajów ryżu i stosowany jest w szerokiej gamie produktów spożywczych, takich jak sosy, zupy, zapiekanek, sałatek i deserów.
Od kilku lat natomiast, dziki ryż, stosuje się do produkcji płatków śniadaniowych, a także jako składnik naleśników, muffinków oraz kruchych ciasteczek. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że jest on bardzo dekoracyjny i pasuje do egzotycznych dań.
Przygotowanie:
1 szklanka dzikiego ryżu na 3 szklanki wody (lub bulionu). Gotować pod przykryciem do uzyskania satysfakcjonującej miękkości, przez 35 do 50 minut. Po ugotowaniu, osuszony i szczelnie zakryty można przechowywać w lodówce do jednego tygodnia, w zamrażalniku do nawet 6 miesięcy.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 250g
Termin przydatności: 09/2014
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.