Informacje o produkcie
- Najbogatsze źródło polifenoli
- Niezwykle skuteczny w przypadku infekcji żołądkowo - jelitowych
- Poprawia równowagę flory bakteryjnej
- Wspiera detoksykację i usuwanie metali ciężkich
- Praktyczne zamknięcie strunowe
- Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Nazwa produktu: BIO Czystek cięty (Cistus Incanus)
- Waga netto: 250g
- Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową
Co to jest Czystek?
Znajomość leczniczych właściwości Czystka (łac. Cistus Incanus), sięga już IV w p.n.e. Na terenach dzisiejszego Bliskiego Wschodu, stosowany był w postaci naparu, który miał poprawiać nastrój i dodawać odwagi.
Dorasta głównie we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i na Wyspach Kanaryjskich oraz wielu innych w krajach o gorącym klimacie, przede wszystkim w Grecji i Turcji. Niezwykłą popularnością cieszy się również w Afryce i właśnie na Bliskim Wschodzie.
Dlaczego warto regularnie spożywać napar z Czystka?
Czystek, jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli – tzn. związków o działaniu antyoksydacyjnym oraz wspierającym układ immunologiczny człowieka. Szerzej znane jako witamina P, której podstawową zaleta jest obrona komórek przed intruzami. Są one aż stukrotnie efektywniejsze od witaminy C oraz dwadzieścia pięć razy bardziej skuteczne od witaminy E. W organizmie, sklejają one wirusy i bakterie, dzięki czemu nie dopuszczają do ich połączenia się z błoną komórkową.
Czystek, najczęściej stosowany jest, jako środek przeciw przeziębieniom, grypie, anginie, a także stanom zapalnym. Wprowadzenie do codziennej diety produktów zawierających znaczną ilość polifenoli, pomaga zapobiegać powstawaniu różnych odmian raka, w tym raka płuc, żołądka, jelit, przełyku, trzustki, wątroby, gruczołu sutkowego, prostaty oraz skóry.
Parzony czystek, pity codziennie, oczyszcza nasz organizm z toksyn i metali ciężkich, opóźnia procesy starzenia, wspiera florę bakteryjną, zwiększa gęstość kości i co najważniejsze, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjnie. Dodatkowo zmniejsza reakcje alergiczne, ma pozytywne działanie na florę bakteryjna oraz jest niezwykle skuteczny w przypadku dolegliwości żołądkowo − jelitowych.
Przyrządzony napar możemy również używać do przemywania skóry lub płukania gardła.
Jak przygotować napar z Czystka?
1 czubata łyżeczka na szklankę wrzątku. Parzyć przez około 8 - 10 minut.
Przygotowany w ten sposób napar, ma delikatnie ziołowy smak. Najlepiej smakuje z miodem, cytryną, sokiem malinowym lub syropem z agawy.