BIO Cukier trzcinowy
SUCANAT - NIERAFINOWANY
1000g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
![](http://www.drpelc.pl/foto/bio/biologo.jpg)
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
![bio cukier trzcinowy](http://www.drpelc.pl/foto/bio/biocukiernierafinowany.jpg)
Cukier trzcinowy nierafinowany, ceniony głównie ze względu na swój niepowtarzalny i delikatny karmelowy smak oraz piękny złotym kolor, który zawdzięcza melasie. Zawiera szereg składników odżywczych (jednak w niewielkich ilościach), tzn. aminokwasów, minerałów i witamin, a dokładniej żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez, witaminę B6, i chrom. Składniki te pomagają zachować równowagę cukru we krwi i stabilizują poziom insuliny. Nie zawiera natomiast substancji dodawanych do cukru białego. Ze względu na ekologiczne uprawy nie zawiera także rakotwórczych pestycydów stosowanych w czasie uprawy trzciny cukrowej.
Cukier Sucanat uzyskiwany jest po przez tłoczenie soku z trzciny cukrowej, który następnie jest klarowany i zatężany, z tak gęstego syropu krystalizuje się dopiero surowy cukier trzcinowy.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: 06/2016
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.