EKOGRAM ZIELONKI - BIO CUKIER KOKOSOWY - Z KWIATU - 500g
Cukier kokosowy, to najnowszy produkt otrzymywany z palmy kokosowej. Pozyskiwany ze słodkiego, wodnistego soku, uzyskiwanego z naciętych pąków kwiatowych. Wypływający sok jest zbierany, a następnie odstawiany aż do momentu odparowania nadmiaru wody, uzyskując w ten sposób gęsty płyn. Po jego filtracji, jest on w gotowany, aż do momentu wytrącenia się cukru. Następnie podlega on procesowi granulacji. Powstały granulat, ma brązowy, wręcz karmelowy kolor. Wielkością przewyższa te, występujące w standardowym cukrze białym. Cukier kokosowy, jest niezwykle bogaty w minerały. Do najważniejszych zaliczyć możemy żelazo, cynk, wapń oraz potas. Zawiera również polifenole oraz przeciwutleniacze. Cukier kokosowy zawiera też znaczne ilości inuliny, tj. włókien, których główną zaletą jest spowalnianie wchłaniania glukozy przez nasz organizm. Jest także bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy B1, B2, B3 oraz B6. Jego atutem jest bardzo niski indeks glikemiczny. Zastosowanie: Organiczny cukier z kwiatu kokosa to idealna alternatywa dla tradycyjnego cukru. Znakomity wręcz do słodzenia domowych deserów, musli, ciast czy ciasteczek, a także napojów i koktajli. Może być również używany do wyrobu odżywek proteinowych czy batonów energetycznych. Charakteryzuje się łagodnym, karmelowym smakiem oraz niezwykle intensywnym i niepowtarzalnym aromatem! Producent: EKOGRAM ZIELONKI Waga: 500g Termin przydatności: 06/2016 Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. |