Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO CANIHUA ZIARNO - 250g - EKOGRAM ZIELONKI

15-12-2014, 16:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 12.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4803290664
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 7    Licytowało: 6    Wyświetleń: 92   
Koniec: 15-12-2014 16:18:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie:

  • Kuzynka Quinoy, peruwiański superfood

  • Alternatywa kaszy i ryżu, o delikatnym orzechowym smaku, idealna do mięs i warzyw

  • Wysoka zawartość białka i błonnika

  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu

  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 250g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

Co to jest Canihua

Canihua, to roślina częściowo udomowiona. Przejawem tego, jest różnorodność genetyczna ziaren, występujących w wielu kolorach, od czarnego po liczne odcienie brązu, a nawet czerwieni. Uprawiana w Andach, na wysokościach dochodzących do 4000m n. p. m. 
Odporna na zmiany temperatury i suszę. Nasiona wolne od są saponiny, dlatego nie wymagają uprzedniego płukania, jak np. w przypadku Quinoa. Uprawiana w tradycyjny sposób w Peru i Boliwii. Ze względu na trudności w uprawie i dużą liczbę osób niezbędnych do zbiorów, jej eksport jest mocno ograniczony.

 

Jakie korzyści daje włączenie ziaren Canihua do mojej diety

To pożywne  nasiona, o niskiej zawartości tłuszczu, blisko spokrewinone z Quinoa. Są mniejsze, mają mocniejszą fakturę, ciemniejszy kolor i przyjemny orzechowy posmak.

Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (ok. 15 g), aminokwasówbłonnika (9,5g) 
przeciwutleniaczy. Są cennym źródłem wapnia, fosforu, żelaza (aż 59% dziennego zapotrzebowania), cynku, witaminy B1 oraz E i kwasu foliowego (aż 123% dziennego zapotrzebowania).

Zalecana w czasie diety wysokobłonnikowej. Wpływa na wolniejsze wchłanianie węglowodanów, a w konsekwencji na niższy poziom cukru we krwi po posiłku.

Ziarna Canihua, są bogatym źródłem składników mineralnych, w tym żelaza (aż 59% dziennego zapotrzebowania) oraz cynku, który ma korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy.

Spożywanie nasion Canihua spowalnia procesy starzenia się. Zalecana w czasie leczenia duru brzusznego. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga układ krążenia.

 

W jaki sposób najlepiej przygotować ziarna Canihua

1 szklanka ziaren Canihua na 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić pod przykryciem na ok. 5 minut. Można dodać niewielką ilość masła lub oleju kokosowego i wymieszać. Można również dodać syrop z agawy, syrop klonowy lub ksylitol, dzięki czemu otrzymamy pyszną kaszkę.

 

Ziarna Canihua można gotować w całości i używać w formie kaszki np. jako pyszny farsz lub w formie zmielonej, jako dodatek do ciast, deserów (np. puddingu czekoladowego, wafli) lub po postu zmieszać z mlekiem - idealnie zastępując w ten sposób tradycyjne kakao! Ugotowane ziarenka są delikatne w smaku. Idealnie komponują się z mięsem i warzywami.

bio canihua