BIO Canihua ziarno 250g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
To bardzo pożywne i bezglutenowe nasiona, o niskiej zawartości tłuszczu, ściśle związane z Quinoa. Są one jednak mniejsze, mają mocniejszą fakturę, ciemniejszy kolor, a także przyjemny orzechowy posmak. Canihua jest rośliną tylko częściowo udomowioną, czego przejawem jest duża różnorodność genetyczna ziaren, występujących w wielu różnych kolorach, od czarnego po różne odcienie brązu, a nawet ciemniej czerwieni. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (ok. 15 g), aminokwasów, błonnika (9,5g) i przeciwutleniaczy. Jest cennym źródłem wapnia, fosforu, żelaza (pokrywa 59% dziennego zapotrzebowania), cynku, witaminy B1 oraz E i kwasu foliowego (aż 123% dziennego zapotrzebowania). Uprawiana w tradycyjny sposób w Peru i Boliwii. Jej eksport jednak jest mocno ograniczony, ze względu na trudności w uprawie i dużą liczbę osób niezbędnych do jej zbioru.
Jest to bardzo wytrzymała roślina, uprawiana w Andach na wysokościach dochodzących do 4000m n.p.m. Odporna na duże zmiany temperatury i długotrwałą suszę. Same nasiona wolne od są saponiny, dlatego nie wymagają specjalnego płukania, jak np. Quinoa.
Canihua zawiera białko roślinne, które jest duże łatwiejsze do strawienia przez organizm niż np. białko zwierzęce. Zalecana w szczególności w czasie diety wysoko błonnikowej, gdyż wpływa na wolniejsze wchłanianie węglowodanów zawartych w żywności, a w konsekwencji na niższy poziom cukru we krwi po posiłku. Ziarna Canihua charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych, zwłaszcza żelaza (pokrywa 59% dziennego zapotrzebowania) oraz cynku, który ma korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka.
Ziarna Canihua można gotować w całości i używać w formie kaszki np. jako pyszny farsz lub w formie zmielonej, jako dodatek do ciast, deserów (np. puddingu czekoladowego, wafli) lub po postu zmieszać z mlekiem - idealnie zastępując w ten sposób tradycyjne kakao!
Spożywanie nasion Canihua spowalnia procesy starzenia się. Zalecana w czasie leczenia duru brzusznego. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga układ krążenia.
Gotowanie:
Zaleca się gotowanie 1 szklanki Canihua na 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić pod przykryciem na ok. 5 minut. Można dodać niewielką ilość masła lub oleju kokosowego i wymieszać. Można również dodać syrop z agawy, syrop klonowy lub ksylitol, dzięki czemu otrzymamy pyszną kaszkę.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 250g
Termin przydatności: 12/2014
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.