BIO BIAŁA MORWA 500g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Pozytywny wpływ morwy na ludzki organizm był znany już starożytnym chińskim uzdrowicielom. Używali ich przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy nerek i anemii, ale także łagodzenia objawów stresu oraz uspokojenia ciała. Ich europejska historia sięga natomiast czasów rzymskich, kiedy to Karol Wielki nakazał ich uprawianie w cesarskich farmach.
W dzisiejszych czasach najlepsze owoce morwy pochodzą z terenów Turcji, gdzie uprawiane są na rozległych równinach już od blisko tysiąca lat. Wciąż zbierane są tradycyjną metodą, przez potrząsanie, a z owoców które spadły na ziemię wybiera się jedynie te najwyższej jakości.
Biała morwa jest drzewem dorastającym nawet do 20 metrów wysokości. Jest ono niezwykle odporne na wszelkie choroby, co pozwala na ich uprawę wolną od wszelkich pestycydów i innych środków chemicznych. Same owoce natomiast są koloru białego, bardzo słodkie w smaku. Ze względu na ich dużą wrażliwość, transport jest praktycznie niemożliwy, co eliminuje je ze sprzedaży w tej właśnie postaci. Dzięki procesowi naturalnego suszenia na słońcu nie tracą one praktycznie swoich składników odżywczych, a wzrost stężenia cukru sprawia, że stają się one jeszcze słodsze.
Morwy są unikalnym źródłem przeciwutleniaczy (antocyjany i resweratrolu), które wspierają układ krążenia i wspomagają układ odpornościowy. Antocyjany pomagają także w łagodzeniu skurczów wewnętrznych i zewnętrznych naszego ciała. Resweratrol natomiast działa jako środek przeciwrakowy, który hamuje zdolności substancji rakotwórczych do zniszczenia zdrowych komórek. Jest on również doskonałym antymutagenem zatrzymującym mutacje komórek oraz zwalczającym wolne rodniki dostające się do organizmu za pośrednictwem powietrza, wody jak i żywności, ale także przez narażenie płynące z przewlekłego stresu. Badania naukowe dowiodły, że spożywanie suszonych owoców morwy zapobiegają szybkiej degeneracji komórek, przywracają pożądany poziom glukozy i cholesterolu oraz wpływają na prawidłowy proces trawienia węglowodanów. Zawierają również znaczną ilość witaminy C, białka, żelaza oraz błonnika.
Użycie:
Suszone owoce morwy są doskonałym dodatkiem do musli, batonów i koktajli energetycznych, a także wypieków. Sprawdzają się również jako dodatek do jogurtów oraz stanowią alternatywę dla rodzynek.
Korzyści:
- wzmacniają układ odpornościowy
- poprawiają parce układu odpornościowego
- są bogatym źródłem przeciwutleniaczy
- korzystnie wpływają na poziom energii
- korzystne dla utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu
- przyczyniają się do poprawy trawienia
- używane do oczyszczania krwi i leczenia zaparć
- są bogatym źródłem różnych witamin i składników mineralnych
- opóźniają procesy starzenia
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Termin przydatności: 10/2014
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.