Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO BABKA PŁESZNIK - 500g - BŁONNIK - EKOGRAM

28-01-2015, 13:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 39.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 39.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4943940164
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 4   
Koniec: 28-01-2015 13:32:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

BIO Babka płesznik 500g

 EKOGRAM ZIELONKI


Produkt rolnictwa ekologicznego

Dlaczego warto wybierac produkty BIO?

 

 

Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.

 

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH


Babka Płesznik (w Polsce spotykana również pod nazwą Płesznik lub Pchlica), to roślina jednoroczna z rodziny babkowatych. Uprawiana przede wszystkim w rejonie Morz Śródziemnego, ale również i na terenie Etiopii, Zakaukazia, Ameryki Południowej, a nawet Australii.


Nasiona babki płesznik, zawierają znaczne ilości substancji śluzowych (10 – 15%), a także trisacharydów, białka, fitosteroli i steroli. Przede wszystkim jednak, są one niezwykle bogatym źródłem błonnika, którego zawartość w 100g ziaren wynosi aż 68g. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienna zalecana dawka błonnika, powinna wynosić między 20 a 40g na dobę. Niestety, przeciętny europejczyk spożywa go zdecydowanie mniej niż powinien. Błonnik odgrywa niezwykle ważną rolę w naszych organizmie. Wędruje on przez cały przewód pokarmowy, w praktycznie niezmienionej formie, wchłaniając znaczne ilości wody, dzięki czemu zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Prowadzi to do likwidacji zaparć, ułatwia regularne wypróżnianie i zmniejsza ból towarzyszący hemoroidom. Błonnik pomaga również eliminować z organizmu złogi toksyn, kwasy żółciowe, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze. 


Jest on również niezastąpiony w czasie diety odchudzającej, ponieważ jego spożywanie może doprowadzić do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dzieje się tak na wskutek jego zdolności do wchłania wody, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia nasz żołądek, zmniejszając jednocześnie uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Nie należy go jednak traktować jako sposób na utratę wagi, a co za tym idzie na wymarzoną sylwetkę. Bardziej jako jeden z elementów prowadzących do skutecznego odchudzania. 


Warto zaznaczyć, iż ziarna babki płesznik zawierają dwa rodzaje błonnika, a dokładniej błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich, rozkładany jest do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, odpowiadających za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji, wyłapuje on i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Wydalanie kwasów żółciowych, to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, co prowadzi do obniżenia jego poziomu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny natomiast obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy. 


W medycynie naturalnej, ziaren babki płesznika używa się jako środka przeczyszczającego, szczególnie przydatnego przy zaparciach, zwłaszcza u osób cierpiących na hemoroidy. Wyraźnie łagodzi ból w czasie wypróżnień. Natomiast dzięki wysokiej zawartości substancji śluzowych, łagodzi  podrażnienia ścian jelit, przełyku i odbytu. Babka absorbuje także niekorzystne substancje z pożywienia, stymuluje pracę jelit, ułatwiają regularne wypróżnianie, redukuje zaparcia, doskonale oczyszczają jelita i co najważniejsze, reguluje trawienie. Działaj łagodnie przeczyszczająco i osłaniająco na śluzówkę jelita. Ziarna te posiadają zdolność do absorpcji toksyn, stymulują prawidłową pracę jelit. Babka płesznik wpływa również na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach. 


Nasiona babki płesznika, podaje się przede wszystkim do picia. W zależności od wieku, zaleca się ich spożycie między 10 a 30 gram dziennie (tj. ok 7 - 8 łyżeczek). Wcześniej najlepiej namoczyć nasiona w przegotowanej, chłodnej wodzie. Wypijać do 3 razy dziennie. Podczas stosowania, powinno się w ciągu całego dnia wypijać dodatkowo przynajmniej 2 – 2,5 litra wody. Jako środek przeczyszczający, ziarna babki płesznik można podawać również małym dzieciom czy niemowlakom. Należy jednak pamiętać, aby zmniejszyć ich ilość. W takim przypadku, dzienne spożycie nie powinno przekraczać 15 gram (tj. 1 – 2 łyżeczek). Dla niemowląt, najlepszym rozwiązaniem, jest przygotowanie kleiku w naprze z rumianku. Nasiona babki płesznika polecane są również kobietom w ciąży. Dzięki swoim właściwością, skutecznie zastępują one środki przeczyszczające. Działanie następuje po 12 – 24 godzinach, a czasem nawet później. 


Ziarna Babki płesznika, po zetknięciu się z wodą, praktycznie natychmiast pokrywają się śluzem. Dzięki czemu mają one działanie osłaniające i przeciwzapalne, lekko przeczyszczające, przeciwkaszlowe, a po dodaniu niewielkiej ilości miodu także wykrztuśne. Ze względu na swoje liczne właściwości, babka płesznik znalazła szerokie zastosowanie m. im. jako okład na skórę przy stanach zapalnych czy w celu jej oczyszczenia, jako okład na oczy przy stanach zapalnych, przemęczeniu, łzawieniu i opuchnięciu, do płukania suchych i zniszczonych włosów, jako naturalny środek do przemywania narządów płciowych w stanach zapalnych i podrażnieniu, przy chorobie wrzodowej i stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, żołądka i jelit, przy zaburzeniach trawienia, biegunce, zaparciach, osłonowo przy stosowaniu leków mogących uszkodzić śluzówkę przewodu pokarmowego, przeciw kaszlowo, przy chrypce, stanach zapalnych płuc i oskrzeli, a także w czasie zapalenia jelita grubego. 


Ziarna Babki płesznik można stosować również, jako zagęszczacz do różnych deserów, lodów, napojów, zup czy koktajli. Nie stosować po terminu ważności. Przechowywać w zamkniętych opakowaniach, najlepiej w temperaturze pokojowej. Należy chronić ją od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów. 





Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.

bio babka plesznik 500g ekogram zielonki