Psyllium to łupiny nasion babki jajowatej o wyjątkowo dużej
zawartości błonnika. Błonnik po spożyciu powiększa w jelitach swoją
objętość nawet kilkakrotnie tworząc pewnego rodzaju korek żelowy, który
przechodzi przez jelito grube oczyszczając go.
W trakcie tego procesu psyllium wchłania część substancji
toksycznych, usuwa złogi i udrażnia problematyczne odcinki układu
pokarmowego. Dzięki wyjątkowej skuteczności psyllium stanowi najbardziej
popularny środek dostarczający błonnik, ponieważ oprócz tego, że
zwalcza zaparcia, wspomaga również proces odchudzania, oczyszcza
organizm z toksyn i poprawia ogólny stan zdrowia.
Błonnik psyllium może być bardzo pomocny przy detoksykacji organizmu.
Jego regularne zażywanie pomaga zachować zdrowie jelit. Organizm ma
więcej energii, następuje poprawa wchłaniania różnych substancji
odżywczych, znikają nieprzyjemne gazy, wzdęcia i toksyny. Jak wskazują
liczne badania, błonnik zażywany w większych ilościach obniża ryzyko
powstania raka jelita grubego.
Powodują uczucie sytości, zmniejszają apetyt.
Są sukcesywnie stosowane jako uzupełnienie kuracji odchudzających.
Produkt zapakowany jest w przeźroczyste torebki strunowe typu
doypack, na którym znajduje się etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę,
numer partii i kraj pochodzenia produktu. Torebki te charakteryzują się
dużą wytrzymałością i mocnym zamknięciem strunowym wielokrotnego
użytku, przez co są znakomitą osłoną produktów przed wpływem czynników
zewnętrznych.