Antocyjany aroniowe opóźniają procesy starzenia, ułatwiają przemianę materii, regulują gospodarkę tłuszczową organizmu, usuwają metale ciężkie.
Aronia łączy zdrowotne właściwości wina czerwonego i zielonej herbaty.
Aronia jest najbogatszym źródłem witaminy P.
Usuwa wolne rodniki i zapobiega tworzeniu się nowych.
Wolne rodniki powodują uszkodzenia białek, lipidów oraz DNA prowadząc do mutacji nowotworowych.
Ponadto zawierają witaminy: C,B2, B6, B9, E i prowitaminę A,PP
, mikroelementy (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz antocyjany.
Sok z aronii można polecić do szerokiego stosowania przy leczeniu chorób układu krwionośnego(przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, ograniczają odkładanie się tzw. złego cholesterolu), arteriosklerozy, hemoroidów, działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi, uelastyczniają naczynia kapilarne, wzmacniają i poprawiają trawienie, łagodzą skutki radioterapii i zmniejszają działanie uboczne leków antynowotworowych.
Antocyjany - podobnie jak witaminy C, E, A - należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu nazywanymi zmiataczami wolnych rodników.
Owoce aronii oraz soki z nich pomagają również usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska, oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV.
Dzięki wszystkim swym właściwościom aronia jest wykorzystywana szeroko w profilaktyce wielu chorób, także cywilizacyjnych.
Zapraszamy do współpracy hurtowej !!!
Pytania proszę kierować:
e-mail: [zasłonięte]@planetazdrowie.pl
tel. 606 [zasłonięte] 633