Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO AMARANTUS - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

29-12-2014, 14:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 8 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4849452735
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 5    Licytowało: 3    Wyświetleń: 99   
Koniec: 29-12-2014 13:29:11
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Naturalne źródło białka, błonnika, witamin oraz minerałów
  • Polecany w szczególności ludziom aktywnym fizycznie oraz wegetarianom
  • Łagodny lekko orzechowy smak
  • Wszechstronny w użyciu, pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno
  • Opakowanie z praktycznym zamknięciem strunowym
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 500g
  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

Co to jest amarantus

Ziarna, a dokładniej nasiona Amarantu, stanowiły podstawę w diecie prekolumbijskich Azteków. Wierzyli oni, że posiada ona nadprzyrodzone moce, dzięki czemu wykorzystywany był w ceremoniach religijnych. Niestety jego uprawa została zakazana przez hiszpańskich konkwistadorów. Ponownie odkryty dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku, dzięki odnalezieniu dziko rosnących odmian. Do dziś zdobywa co raz większą popularność na całym świecie.

Dlaczego warto regularnie stosować ziarna amarantusa w naszej kuchni

Amarant jest niezwykle bogatym źródłem białka (nawet o 30% więcej niż w innych ziarnach), ale takżebłonnika, wapnia czy minerałów (m. in. żelaza, miedzi, fosforu, magnezu i manganu) i witamin (między innymi E i B). Nie zawiera glutenu. Jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu polecany jest w szczególności ludziom aktywnym, wegetarianom oraz kobietom w ciąży i karmiących piersią. Zawiera natomiastaminokwasy, lizynę i metioninę, które nie występują w zbyt wielu znanych człowiekowi ziarnach. Są one jednak niezbędne do budowy białek mięśniowych w organizmie.

Amarant dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednym z podstawowych składników budulcowych komórek, regulują wydawanie jonów z organizmu, a przede wszystkimobniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu minimalizują ryzyko chorób układu krążenia.

Sprawdzony i prosty sposób na przygotowanie amarantusa

Amarant można przygotować dokładnie w taki sam sposób jak ryż. Ugotowany ma lepką, puszystą konsystencję. W smaku natomiast łagodny, słodki, lekko orzechowy. Wszechstronny w użyciu, może być stosowany na gorąco i zimno, w formie ciasteczek, do pikantnych jak i słodkich dań. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym słoiku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu

1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 – 25 minut. Powinien wchłonąć całą wodę. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 15 minut.

bio amarantus 500g ekogram zielonki