BIO AMARANTUS 1000g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Opakowanie z nacięciem ułatwiającym oderwanie zgrzewu oraz praktycznym zamknięciem strunowym umożliwiającym ponowne zamknięcie opakowania.
Ziarna amarantusa, stanowiły podstawę w diecie prekolumbijskich Azteków. Wierzyli oni, że posiada ona nadprzyrodzone moce, dzięki czemu wykorzystywany był w ceremoniach religijnych. Niestety jego uprawa została zakazana przez hiszpańskich konkwistadorów. Ponownie odkryty dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku, dzięki odnalezieniu dziko rosnących odmian. Do dziś zdobywa co raz większą popularność na całym świecie.
Amarantus jest niezwykle bogatym źródłem białka (nawet o 30% więcej niż w innych ziarnach), ale także błonnika, wapnia czy minerałów (m.in. żelaza, miedzi, fosforu, magnezu i manganu) i witamin (między innymi E i B). Nie zawiera glutenu. Jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu polecany jest w szczególności ludziom aktywnym, wegetarianom oraz kobietom w ciąży i karmiących piersią. Zawiera natomiast aminokwasy, lizynę i metioninę, które nie występują w zbyt wielu znanych człowiekowi ziarnach. Są one jednak niezbędne do budowy białek mięśniowych w organizmie.
Amarantus dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednym z podstawowych składników budulcowych komórek, regulują wydawanie jonów z organizmu, a przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu minimalizują ryzyko chorób układu krążenia. Ponadto, jest bogatym źródłem witamin, między innymi witaminy E i B
Użycie:
Amarantus można przygotować dokładnie w taki sam sposób jak ryż. Ugotowany ma lepką, puszystą konsystencję. Smak jest natomiast łagodny i słodki o lekko orzechowy smaku. Wszechstronny w użyciu, może być stosowany na gorąco i zimno, w formie ciasteczek, do pikantnych jak i słodkich dań. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu
1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 - 25 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: 03/2015
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.