BIO Żurawina cała 500g
EKOGRAM ZIELONKI
Produkt rolnictwa ekologicznego
Dlaczego warto wybierac produkty BIO?
Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH
Opakowanie z nacięciem ułatwiającym oderwanie zgrzewu oraz praktycznym zamknięciem strunowym umożliwiającym ponowne zamknięcie opakowania.
Suszona żurawina, bogata w błonnik, węglowodany i białka jest pionierem wśród suszonych owoców ze względu na zawartość składników odżywczych. Jest także doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera witaminę B12, B6, C, K, A, fosfor, żelazo, cynk, czy magnez. Wspomaga również leczenie wielu chorób.
Zakażenie dróg moczowych: Suszona żurawina zawiera proantocyjanidyny, które zmniejszają przyczepność bakterii do wyściółki dróg ścian przewodu pokarmowego, zakwasza także mocz (obniża pH), a także zapobiega sklejaniu się bakterii do ścian pęcherza.
Zapobiega rozwojowi raka : Zapobieganie nowotworu jest jedną z korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania suszonej żurawiny. Jest ona bogata w dużą ilość witaminy C i przeciwutleniaczy, które zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie, a tym samym hamują rozwój komórek rakowych. Żurawina zawiera związki chemiczne blokujące rozmnażanie komórek rakowych piersi, płuc, czy okrężnicy.
Choroby serca: Suszona żurawina zawiera flawonoidy, które pomagają obniżyć zły cholesterol w ścianach tętnic, przez co zmniejsza się ryzyko ich zatykania. Zawiera także silne przeciwutleniacze, które pomagają naprawić szkody wyrządzone przez wolne rodniki.
Układ trawienny: Poprzez dużą zawartość błonnika żurawina poprawia zdrowie i funkcjonowanie układu trawiennego.
Walka z infekcjami: Żurawina pomaga wzmocnić system immunologiczny.
Oprócz wyżej wymienionych właściwości, żurawina wzmacnia także zęby i kości, obniża ryzyko osteoporozy, choroby stawów i tworzenia się kamieni nerkowych. Suszona żurawina jest nie tylko zdrową przekąską, ale ze względu na swoje właściwości zalecana jest do spożycia w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach oraz w okresie zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje więcej energii.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 500g
Termin przydatności: 08/2014
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.