Leon Władysław Biegeleisen
POLITYKA GOSPODARCZO-APROWIZACYJNA MIAST POLSKICH
(WARSZAWY I LWOWA)
geneza - historia - stan faktyczny - tendencje - ocena - wnioski
Nakładem: Prace Towarzystwa dla Polityki i Administracji Gospodarczej, Warszawa, 1935. Okładka miękka, 290 str. Stan: db (podniszczona okładka, niektóre strony przybrudzone).
Spis treści:
1. Zadania administracji komunalnej w zakresie aprowizacji
2. Historia, cele i zadania miejskiej aprowizacji w Warszawie
3. Miejska aprowizacja we Lwowie, jako drugi największy zakład tego rodzaju w kraju.
a) Historia, cele i zadania
b) Mleko, mięso, ziemiopłody, cukier, opał
c) Charakter społeczny i "intedencki" zaopatrzenia
4. Obrót hurtowy aprowizacji warszawskiej
a) komunalny obrót hurtowy artykułami spożywczymi
b) obrót komunalny, a obrót prywatny
5. Komunalny obrót detaliczny
a) zadania obrotu detalicznego artykułami spożywczymi w stolicy
b) sieć miejskich sklepów spożywczych
c) organizacja sklepów miejskich ze stanowiska potrzeb obrotu detalicznego
d) komunalny obrót detaliczny we Lwowie
6. Kalkulacja i polityka cen w obrocie hurtowym i sklepach miejskich
a) kalkulacja cen w obrocie hurtowym i detalicznym M.Z.Z.W
b) ruch cen w obrocie detalicznym M.Z.Z.W
c) kalkulacja i regulacja cen w aprowizacji komunalnej m. Lwowa
7. Działalność miasta w zakresie obrotu bydłem i mięsem
a) obrót żywcem i mięsem na rynku warszawskim
b) pośrednia i bezpośrednia akcja miasta w zakresie obrotu mięssem
c) organizacja i działalność M.Z.Z.W w zakresie obrotu mięsem
d) sprzedaż detaliczna mięsa
e) polityka cen i kalkulacja
f) ocena działalności
8. Obrót oraz inwentaryzacja zbożowa w działalności aprowizacyjnej miast.
a) geneza i organizacja
b) wpływ interwencji zbożowo-mącznej M.Z.Z.W. na ruch i rozpiętość cen ziarna, mąki i chleba
c) obrót ziemnopłodami w aprowizacji lwowskiej
9. Działalność miasta w zakresie obrotu opałem
a) Warszawa
b) Lwów
10. Przekształcenie M.Z.Z.W. na samodzielne przedsiębiorstwa aprowizacyjne. Analiza stanu finansowego, zadłużenia i kosztów administracyjnych.
11. Samodzielne przedsiębiorstwa aprowizacyjne m. st. Warszawy po ich wydzieleniu z M.Z.Z.W: Miejskie zakłady spożywcze, Miejskie zakłady mięsne, Mleczarnia miejska, Miejska piekarnia mechaniczna, Miejskie zakłady opałowe
12. Postulaty rozwoju komunalnych przedsiębiorstw aprowizacyjnych. Wnioski i tezy.
13. Urządzenia aprowizacji pośredniej
a) rzeźnie i targowiska m. st. Warszawy, a obrót mięsem
b) hale targowe i targowiska miejskie
c) komunalny dom składowy publiczny
Możliwy odbiór osobisty w antykwariacie Kwadryga. Adres: Wilcza 29a/25 (w bramie), Warszawa.