Opis: Żywienie kobiety w okresie prokreacyjnym jest jednym z niedocenianych aspektów zdrowia człowieka. Natomiast - jak wskazują badania epidemiologiczne - to właśnie prenatalny okres rozwoju istotnie warunkuje występowanie chorób cywilizacyjnych w późniejszych okresach życia. Ma to niebagatelne znaczenie nie tylko dla długości życia, ale i przede wszystkim jego jakości. Przygotowanie kobiety do ciąży ma fundamentalny wpływ na embriogenezę. Występowanie wad rozwojowych i poronień często się wiąże z zaburzeniami metabolicznymi i niedoborami składników odżywczych u matki. W dynamicznie rozwijających się społeczeństwach coraz częściej mamy do czynienia z problemami nadwagi i otyłości, również u kobiet w wieku prokreacyjnym. Otyłość matki jest jednym z istotniejszych czynników ryzyka zaburzeń wewnątrzmacicznego rozwoju p��odu. Z kolei modne wśród młodych kobiet stosowanie diet eliminacyjnych może prowadzić do niedoborów żywieniowych, które również mają wpływ na występowanie różnych patologii ciąży. Sposób żywienia kobiet w ciąży jest także przedmiotem wielu mitów, które nie mają pokrycia we współcześnie dostępnych badaniach naukowych. Powszechnie przekonanie, że kobieta w ciąży musi "jeść za dwoje", powinno zostać obecnie zastąpione określeniem "jeść dla dwojga". Przygotowana przez ekspertów z dziedziny zarówno żywienia, jak i medycyny matczyno-płodowej i pediatrii publikacja ma na celu przedstawienie najnowszych zasad i zaleceń dotyczących prawidłowego żywienia oraz suplementacji witamin i minerałów u kobiet w okresie prokreacyjnym, czyli przygotowujących się do ciąży, kobiet w ciąży, a także matek karmiących. Staraliśmy się przełożyć wyniki najnowszych badań naukowych na praktyczne informacje pomocne w codziennej pracy lekarza. Mamy nadzieję, że wyodrębnienie poszczególnych zagadnień tematycznych pozytywnie wpłynie na przystępność publikacji.
Prof. dr hab. n. med. Mirosław Wielgoś Redaktor serii "Biblioteka ginekologa praktyka"
|