100% WHEY PROTEIN CONCENTRATE
Białko serwatkowe jest jednym z najbardziej pełnowartościowych protein pochodzenia zwierzęcego. Swoim składem zbliżone jest do tzw. ‘białka wzorcowego’, o idealnej proporcji aminokwasów (cząsteczek budujących białka). WHEY PROTEIN CONCENTRATE jest białkiem wysokiej jakości, wyselekcjonowanym na drodze zaawansowanych technologii. Izolowane z mleka krowiego, a następnie koncentrowane, dostarcza organizmowi optymalny kompleks aminokwasów, w tym egzogennych (czyli tych, które muszą być dostarczone z pożywienia). Spożywane w okresie okołotreningowym zapewnia stały dostęp do aminokwasów, służących odbudowie mięśni. Suplementowane jako uzupełnienie diety, w sposób odczuwalny wpływ na postęp w ćwiczeniach, poprawę sylwetki i samopoczucia.
GWARANCJA REGENERACJI I WZROSTU MIĘŚNI
Białko jest nie tylko budulcem mięśni, pełni również ważne w organizmie funkcje (hormonalne, enzymatyczne). Zbyt mała ilość białka w diecie, może prowadzić do wielu schorzeń. Deficyt tego składnika może powodować m.in.: brak łaknienia, zahamowanie wzrostu, zmiany skórne, apatię i wiele innych dolegliwości. Białko w organizmie człowieka podlega nieustannej wymianie (tzw. turnover). W ciągu doby wymienionych zostaje co najmniej 300g białka ustrojowego, a ilość ta wzrasta u osób ćwiczących. Co to oznacza? Aby utrzymać organizm w stanie anabolicznym (rozrostu komórek mięśniowych) trzeba zadbać o dostateczną podaż białka przyswajalnego,adekwatnego do potrzeb organizmu. Zapotrzebowanie na białko zależy od wielu czynników, m.in.: od wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej. Wiąże się z tym pojęcie bilansu azotowego (azot jest podstawowym składnikiem aminokwasów). O dodatnim bilansie możemy mówić wtedy, gdy więcej tego pierwiastka organizm zatrzymuje niż wydala. Dzieje się tak m.in. w stanie odnowy i budowy nowych mięśni. Uzupełnienie diety preparatem WHEY PROTEIN CONCENTRATE zapewni dostarczanie wysokojakościowych aminokwasów, zwłaszcza tych egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dotyczy to szczególnie aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA): waliny, leucyny i izoleucyny, mające unikalny efekt na zwiększenie masy mięśni. Optymalna dawka L-Glutaminy, dostępnej w odżywce WHEY PROTEIN CONCENTRATE, pozwala na lepszy metabolizm aminokwasów, szybszą regenerację i sprawne usuwanie toksyn z organizmu.
UTRZYMANIE ORGANIZMU W ZDROWIU
Istnieje wiele badań dowodzących mnóstwa pozytywnych skutków suplementacji białkiem serwatki, w szczególności utrzymanie i rozwój czystej masy mięśniowej, przy jednoczesnym hamującym wpływie na przyrost tkanki tłuszczowej. Preparat WHEY PROTEIN CONCENTRATE jest bogaty w białka odporne na działanie kwasów żołądkowych, więc zapewniają dobrze przyswajalną dawkę aminokwasów egzogennych. Ponadto pełnią one m.in. funkcje ochronne, jak również pomagają we wchłanianiu się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najnowsze badania nad WPC wskazują na właściwości przeciwnowotworowe i poprawiające odporność organizmu.
OPTYMALIZACJA EFEKTÓW TRENINGU
WHEY PROTEIN CONCENTRATE jest niezastąpionym suplementem, gdy celem jest maksymalny rozwój siły i masy mięśni. Koncentrat serwatki jest białkiem łatwo przyswajalnym. Dostarczony do organizmu w okresie okołotreningowym, szybko zwiększa ilość wolnych aminokwasów krążących w krwiobiegu. Pozwala to w maksymalny sposób wykorzystać potencjał ćwiczeń i powstałe w czasie ok. 2 godzin po treningu tzw. ‘okno anaboliczne’. W czasie intensywnego wysiłku (sporty siłowe, wydolnościowe) dochodzi do mikrouszkodzeń komórek mięśniowych. Dzięki zaistnieniu tych drobnych zniszczeń, przy dostatecznej podaży białka, mają szansę powstać nowe komórki mięśniowe, zwiększając tym samym objętość i ogólną siłę mięśnia. Uzupełnienie białka w diecie preparatem WHEY PROTEIN CONCENTRATE pomoże również w szybszej regeneracji zmęczonego treningiem organizmu. Dostateczna ilość białka w codziennym żywieniu wpływa także na jakość snu, podczas którego uwalniają się ważne hormony anaboliczne.
DLA KOGO ZOSTAŁ SWTORZONY WHEY PROTEIN CONCENTRATE?
Jeśli nie ćwiczysz:
To zacznij J. Na poziomie małej aktywności fizycznej Twoje zapotrzebowanie na białko kształtuje się na poziomie 0,8kg na kg masy ciała. Jeśli w Twojej diecie brak pełnowartościowego źródła białka zwierzęcego z czasem zaczniesz odczuwać skutki wynikające z niedostatecznej podaży aminokwasów: wypadanie włosów, zmiany skórne, problemy z trawieniem, osłabienie, apatię, większą skłonność do infekcji itp. WHEY PROTEIN CONCENTRATE jest idealnym źródłem aminokwasów egzogennych, tych których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć, a które odpowiedzialne są za jego prawidłowe funkcjonowanie. Wśród nich są bardzo ważne aminokwasy rozgałęzione (BCAA), odpowiadające m.in. za niezakłócony sen, sprawność umysłową i dobre samopoczucie.
Jeśli ćwiczysz:
Zapotrzebowanie na białko rośnie wraz ze stopniem aktywności fizycznej. Im bardziej intensywnie ćwiczysz tym więcej aminokwasów niezbędnych jest do regeneracji i syntezy komórek mięśniowych. W sportach wytrzymałościowych takich jak kolarstwo, biegi długodystansowe, Twoje zapotrzebowanie rośnie do 1,2 – 1,5g na kg masy ciała. Jeśli wykonujesz ciężki trening oporowy, interwałowy, białka ustrojowe ulegają szybszemu metabolizmowi i muszą być uzupełniane w większej ilości. U niektórych osób intensywnie trenujących sporty siłowe, zapotrzebowanie wzrasta nawet do 2,4g na kg masy ciała. WPC zapewnia optymalną ilość egzogennych aminokwasów, stwarzając środowisko do powstania nowych włókien mięśniowych i regenerację powstałych podczas treningu ubytków. Ponadto peptydy zawarte w serwatce uczestniczą w funkcji chroniącej organizm przed wolnymi rodnikami powstałymi w czasie treningu. Najnowsze badania donoszą, że białko serwatkowe sprzyja również rozszerzaniu ścian naczyń krwionośnych, co pozwala osiągnąć większe ukrwienie mięśni i uzyskać efekt tzw. ‘pompy’. Lepsze ukrwienie ciała to sprawniejszy dowóz substancji energetycznych, budulcowych i odżywczych do mięśni w czasie i po treningu.
Jeśli się odchudzasz:
WPC jest sprawdzonym suplementem w optymalizowaniu efektów redukcji masy ciała. Odpowiednia ilość aminokwasów w diecie umożliwia redukcję tkanki tłuszczowej z jednoczesnym zabezpieczeniem mięśni. Podczas diet o niskiej kaloryczności oraz przy długotrwałych ćwiczeniach, organizm pozbawiony glikogenu (zapasowej energii zgromadzonej w mięśniach i wątrobie), zaczyna korzystać nie tylko z tłuszczu, ale i z aminokwasów jako źródła energii, niszcząc tym samym struktury własnych mięśni. Dlaczego tak ważne jest odpowiednie przeciwdziałanie tym stratom podczas okresu odchudzania? Tkanka mięśniowa jest tzw. tkanką aktywną. Utrzymanie mięśni jest kosztownym dla organizmu procesem. Osoby z dużym udziałem masy mięśniowej w składzie ciała, mają szybszy metabolizm, tym samym łatwiej im spalać tkankę tłuszczową, z której zapasów organizm chętnie korzysta, nawet w czasie spoczynku. Na strawienie 1g białka organizm zużywa 24kcal. Efekt termogeniczny, który składnik ten wywołuje, sprzyja zwiększeniu tempa metabolizmu – tym samym pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.
Dawkowanie
1 porcję preparatu - 30 g (3 łyżki stołowe) wsypać do 200 ml mleka lub wody i wymieszać przy użyciu miksera lub szejkera. W zależności od potrzeb i intensywności treningów zaleca się stosować 1-3 porcji dziennie.
Skład