Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIAŁA HERBATA - PAI MU TAN 250g liściasta China

26-02-2012, 2:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 46 zł     
Użytkownik KeNeZ49
numer aukcji: 2083953611
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 36   
Koniec: 10-02-2012 14:24:08
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST OPAKOWANIE 250g NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI HERBATY PAI MU TAN

Pai Mu Tan czyli Biała Piwonia jest białą herbatą produkowaną w niewielkich ilościach, w południowo-wschodniej części prowincji Fujian. Wytwarzana jest z pąków i młodych liści odmian krzewów „da bai” i „shui xian bai”. Po zaparzeniu duże, nieregularne liście herbaty przypominają płatki kwiatów. Daje klarowny napar o świeżym aromacie i gładkim, aksamitnym smaku. Najlepiej pić ją po posiłkach lub jako lekką herbatę popołudniową. Do jej produkcji używa się tylko dwóch pierwszych liści wraz z pąkiem. Liście są wybielane naturalnie i suszone na słońcu. Herbata ta zawiera dużą ilość srebrzystych tipsów. Jej zbiory odbywają się od kwietnia do czerwca.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.

Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Sposób zaparzania:
Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).

Właściwości zdrowotne herbaty białej:

  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się,
  • Zawiera dużo witaminy C,
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
  • Polecana szczególnie w lato do wysiłku intelektualnego,
  • Redukuje napięcie i stres.

Termin ważności 05-2013