PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST OPAKOWANIE 250g NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI HERBATY PAI MU TAN
Pai Mu Tan czyli Biała Piwonia jest białą herbatą produkowaną w niewielkich ilościach, w południowo-wschodniej części prowincji Fujian. Wytwarzana jest z pąków i młodych liści odmian krzewów „da bai” i „shui xian bai”. Po zaparzeniu duże, nieregularne liście herbaty przypominają płatki kwiatów. Daje klarowny napar o świeżym aromacie i gładkim, aksamitnym smaku. Najlepiej pić ją po posiłkach lub jako lekką herbatę popołudniową. Do jej produkcji używa się tylko dwóch pierwszych liści wraz z pąkiem. Liście są wybielane naturalnie i suszone na słońcu. Herbata ta zawiera dużą ilość srebrzystych tipsów. Jej zbiory odbywają się od kwietnia do czerwca.Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.Sposób zaparzania:Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).Właściwości zdrowotne herbaty białej:
Termin ważności 05-2013