PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST:
50 gramów BIAŁA DAMA herbata biała
herbata biała to - produkcja ręczna od początku do końca
SKŁAD: herbata biała, rodzynki, ananas, Mate, guarana, mango, catuaba, kwiat pomarańczy, dziewanna, aromat
opakowanie 50g
HERBATA BARDZO WYDAJNA ZAPAKOWANA W TOREBKĘ 100 gramową
ponieważ w 50 się nie mieści
zapakowane w foliową torebkę dodatkowo zgrzaną hermetyczniedla
zachowania świeżości i aromatu
Trochę ciekawostek na temat herbat białych
Można śmiało powiedzieć, że herbaty białe są najzdrowszymi herbatami na świecie. Są one bardzo rzadkie i wymagają dużej staranności, jeżeli chodzi o zbiór. Ten rodzaj herbaty pochodzi głównie z Chin. Na plantacjach zbieraczki pracują w rękawiczkach i przestrzegają specjalnej diety, która wyklucza ostre potrawy, aby zapach potu nie wpłynął na pogorszenie jakości naparu. Zbiór herbaty białej odbywa się raz do roku na wiosnę. Zbiera się tylko nierozwinięte pączki i dwa srebrzyste listki z wierzchołków krzaków i z wielką starannością poddaje się je tylko dwóm procesom: więdnięciu oraz suszeniu. Nie poddaje się ich procesowi fermentacji. Smak herbaty białej przypomina smak zielonej, ale jest bardziej delikatny i aromatyczny. Napar ma jasno-słomkowy kolor. Liście herbaty, choć wyglądają na duże, sprawiają wrażenie lekkich i delikatnych. Pokryte są lekkim puszkiem o srebrnym lub szaro-zielonym kolorze. Właściwości herbaty białej * Nazywana jest źródłem młodości, dlatego że opóźnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości polifenoli (47%.). Jedna filiżanka zawiera ich tyle, co 12 szklanek soku pomarańczowego. * Wiąże wolne rodniki, które powodują zmarszczki (dostępne są nawet kosmetyki produkowane na bazie białej herbaty). * Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. * Posiada trzy razy silniejsze niż zielona herbata właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, dzięki czemu zapobiega nowotworom. Polecana głównie dla osób z dziedzicznym obciążeniem tego rodzaju chorobami. * Poprawia krążenie krwi. * Obniża poziom złego cholesterolu i ogranicza ryzyko zawału serca. * Zawiera śladowe ilości witamin, głównie witaminy C, i zatrzymuje ją w organizmie. * Dzięki wysokiej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. * Dzięki zawartości teiny pobudza organizm i wzmaga koncentrację. * Redukuje napięcie i stres. Sposób parzenia Herbatę białą parzymy podobnie jak zieloną. Zalewamy ją przefiltrowaną lub miękką wodą zagotowaną i schłodzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza (3-4 minut od zagotowania się wody). Parzymy ją 2-6 minut. Pierwsze parzenie posiada najmniej dobroczynnych właściwości. Drugie zaparzenie tych samych liści herbacianych jest najbardziej wartościowe. Czynność możemy powtórzyć parokrotnie.
|