Autorzy książki postanowili przybliżyć Czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej jej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dzisiaj przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności.
SPIS TREŚCI
Rozdział 1 Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia Rozdział 2 Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności Rozdział 3 Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe Rozdział 4 Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym Rozdział 5 Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu Rozdział 6 Niezbilansowanie diety, czyli żywienie niezgodne z normami Rozdział 7 Alergie i nietolerancje pokarmowe Rozdział 8 Żywność genetycznie modyfikowana Rozdział 9 Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych Rozdział 10 Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością i żywieniem
|