Amarantus to zboże pochodzące z Ameryki Południowej, jego popularność znowu rośnie. Na nowo odkryto zalety, oraz walory zdrowotne i odżywcze tego ziarna. Amarantus bogaty jest w żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez oraz witaminy A, E, C i całą gamę witamin z grupy B.
Zaletą Amarantusa jest zawartość białka. Otręby owsiane znane jako najbogatsze w białko w porównaniu z ziarnem Amarantusa wypadają dość blado. Amarantus jest dobry dla wszystkich, zapewnia dobre samopoczucie i wzmacnia organizm człowieka. Jest zalecany dla osób czynnych fizycznie jak i osób pracujących umysłowo, dzięki dużej zawartości białka i lekko strawnej skrobi.
Najmłodsi także powinni spożywać ziarno amarantusa które bogate w wapń wzmacnia i buduje ich kości. Osoby cierpiące na brak żelaza, czyli anemicy i kobiety w ciąży uzupełnią ziarnem amarantusa jego braki. Amarantus to zboże które zapewnia witalność i przedłuża młodość dzięki zawartości skwalenu nadającemu skórze jędrność. Błonnik, którego w ziarnie amarantusa nie brakuje, ułatwia i przyspiesza trawienie, jest to cenna informacja dla osób chcących utrzymać szczupłą sylwetkę.
To nie wszystkie zalety tego cudownego produktu natury. Amarantus bogaty jest w magnez którego w ostatnich czasach brakuje chyba wszystkim. Uzupełnić braki magnezu powinny osoby żyjące w stresie oraz ciężko uczące się. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w ziarnie amarantusa obniżą poziom cholesterolu i pomogą zadbać o kondycję serca.
Sposób stosowania: jako dodatek do szeregu wyrobów spożywczych produkowanych przemysłowo oraz w gospodarstwie domowym. np: pieczywa, ciastek, ciast, zup, kotletów, itp. Ze względu na zawartość skrobi produkty z maki amarantusa powinny zostać poddane obróbce termicznej. (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie).
Wartość odżywcze w 100g:
- wartość energetyczna: 1753 kj/ 409kcal
- Białko: 16,2g
- Węglowodany: 51,7g
- Cukry: 2,2g
- Tłuszcz: 7,2g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7g
- Błonnik: 13,6g
- Sód: <0,001g
- Skwalen: 401,9MG
Witaminy i składniki mineralne:
- Witamina B2: 1,8mg (128,6 %zalecanego dziennego spożycia)
- Fosfor: 648mg (92,6 %zalecanego dziennego spożycia)
- Magnez: 301mg (80,3 %zalecanego dziennego spożycia)
- Żelazo: 6,4mg (45,7 %zalecanego dziennego spożycia)
- Cynk: 3,1mg (31 %zalecanego dziennego spożycia)
- Wapń: 248mg (31 %zalecanego dziennego spożycia)
- Potas: 546mg (27,3 %zalecanego dziennego spożycia)
|
|