Microstructure: Betaven koncentrat błonnika z owsa - 180 g
(cena promocyjna)
Jest wysokobłonnikowym koncentratem obłuszczonego ziarna owsa. Zastosowana technologia umożliwia uzyskanie produktu znacznie wzbogaconego w subaleuronową warstwę ziarna.
W skrócie:
BETAVEN jest wysokobłonnikowym koncentratem obłuszczonego ziarna owsa. Zastosowana technologia umożliwia uzyskanie produktu znacznie wzbogaconego w subaleuronową warstwę ziarna. To w niej znajduje się beta-glukan, substancja dzięki której owies już od ponad 2000 lat stosowany jest w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i układu krążenia.
BETAVEN zawiera również dużą ilość delikatnego błonnika nierozpuszczalnego oraz cenne witaminy i antyoksydanty.
Badania kliniczne dowodzą, że spożywanie produktów owsianych bogatych w beta-glukan jest korzystne między innymi w:
- zmniejszeniu wchłaniania tłuszczy i cholesterolu
- obniżaniu indeksu glikemicznego pokarmu
- stymulowaniu układu immunologicznego
- łagodzeniu podrażnień przewodu pokarmowego
- wywoływaniu uczucia sytości
- wspomaganiu rozwoju korzystnej flory jelitowej
- łagodzi skutki zespołu drażliwego jelita (łac. colon irritabile)
Do produkcji BETAVENU wykorzystuje się ziarna owsiane.
Pierwszym etapem jest usunięcie plewki kwiatowej, czyli łuski. Dzięki usunięciu martwych tkanek zdrewniałej celulozy, z której zbudowana jest łuska, Betaven, w odróżnieniu od innych owsianych preparatów błonnikowych, jest bardzo dobrze tolerowany i nie powoduje podrażnień śluzówki.
Drugim etapem, podobnie jak przy produkcji kaszki owsianej, jest proces hydrotermicznej stabilizacji. Kolejne etapy polegają na redukowaniu ilości węglowodanów, białka i tłuszczu w taki sposób, żeby w produkcie końcowym zachowana została możliwość ich synergicznego oddziaływania. Dzięki temu Betaven będąc skoncentrowanym preparatem błonnikowym zachowuje właściwości pozbawionej kalorii, delikatnej owsianki.
Jedynym medium mającym bezpośredni kontakt z ziarnem owsa jest para wodna o entalpii zależnej od etapu produkcji oraz odmiany gatunkowej owsa. Nie stosuje się enzymów, rozpuszczalników ani innych aktywnych substancji chemicznych.
Technologię produkcji opracowano dla czterech odmian owsa: Jawor, Gniady, Bachmat i Bohun, które wybrano spośród 28 odmian zarejestrowanych w Polsce.
BETAVEN zastępuje suplementy diety zawierające błonnik, nie powodując podrażnienia jelit, ponadto zawarte w nim dodatkowe składniki działają korzystnie przy wielu schorzeniach i dolegliwościach.
Substancje odżywcze |
w 7g |
w 21g |
|
Wartość energetyczna
|
12,6 kcal
|
37,8 kcal |
|
Białko |
1,3 g |
4,0 g |
|
Węglowodany |
0,7 g |
2,1 g |
|
Tłuszcze |
0,6 g |
1,7 g |
|
Błonnik całkowity w tym:
|
4,2 g |
12,6 g |
|
- nierozpuszczalny
|
2,2 g
|
6,7 g
|
|
- rozpuszczalny
|
2,0 g
|
5,9 g
|
|
Skład preparatu: koncentrat obłuszczonego ziarna owsa Avena Sativa.Sposób użycia: stosować od 7 do 21 gramów (od 2 do 6 łyżeczek) dziennie, najlepiej przed posiłkami. Rozprowadzić w ciepłej wodzie (max. 4 łyżeczki na szklankę), mleku lub dowolnym niegazowanym napoju. Dawkę należy zwiększać stopniowo. Po wymieszaniu odczekać min. 5 minut (w miarę upływu czasu zawiesina gęstnieje na skutek żelowania beta-glukanu). Można stosować jako zagęstnik do koktajli zup i sosów, nie zbryla się, także na gorąco.
Sprawdź też:
>> inne nasze aukcje
>> sklep internetowy (ponad 3 tys. produktów!)